Hoppa till huvudinnehållet

Sara Mentzer, Arnold Bergman, Terese Lann-Welin och Lars Svensson som varit med och menssäkrat byggföretaget SH Bygg.

Bild: SH Bygg

Jämställdhet

De har menssäkrat sina byggbodar

Sh Bygg blir först i byggbranschen med att menssäkra sina arbetsplatser och byggbodar. De vill skapa en inkluderande arbetsmiljö där medarbetarna kan känna sig trygga med att det finns mensskydd på närmsta toalett. Sara Wentzer på Sh bygg svarar på fem frågor.

Vad innebär det att menssäkra?
– Vi ser till att det finns vatten eller våtservetter, tvål, papperskorgar, tamponger och bindor på toaletterna på alla våra kontor och i alla våra byggbodar. Och det är samma arbetsledare som köper in toalettpapper som ser till att det finns hygienartiklar. Företaget står för kostnaden.

Varför har ni menssäkrat?
– Det var faktiskt en manlig kollega som kom i kontakt med mensfrågan för kvinnor i utsatta länder. Då funderade vi på hur det såg ut hos oss, sen tog vi kontakt med organisationen #menssäkrat. Vi vill ge alla medarbetare bästa förutsättningarna att trivas på jobbet. Vi har 400 medarbetare och elva procent av dem är kvinnor, vilket är en rätt hög siffra för att vara byggbranschen.

Vad har ni fått för respons från medarbetarna?
– Jättebra. De manliga medarbetarna tycker att det är bra för de kvinnliga kollegorna och de tyckte också att det var konstigt att ingen hade tänkt på det här tidigare. Det handlar om jämställdhet och om att vara en inkluderande arbetsplats.

Vad är vinsten för företaget?
– Att vi har personal som kan känna sig trygg när de jobbar och som därmed kan jobba effektivare. De behöver inte hålla koll på menscykeln och vara oroliga för att ha glömt mensskydd. Vi har alltid varit noga med att kläder och skyddsutrustning ska finnas i storlekar och modeller som passar alla, nu ser vi till att menssäkra också. Och ju mer vi främjar mångfald, desto bättre kan vi bli. Vi kommer att menssäkra succesivt, i dag är vi klara med 100 av våra 370 arbetsplatser.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Jämställdhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö