
Bild: SH Bygg
De har menssäkrat sina byggbodar
Publicerat 5 mars 2020
Sh Bygg blir först i byggbranschen med att menssäkra sina arbetsplatser och byggbodar. De vill skapa en inkluderande arbetsmiljö där medarbetarna kan känna sig trygga med att det finns mensskydd på närmsta toalett. Sara Wentzer på Sh bygg svarar på fem frågor.
Vad innebär det att menssäkra?
– Vi ser till att det finns vatten eller våtservetter, tvål, papperskorgar, tamponger och bindor på toaletterna på alla våra kontor och i alla våra byggbodar. Och det är samma arbetsledare som köper in toalettpapper som ser till att det finns hygienartiklar. Företaget står för kostnaden.
Varför har ni menssäkrat?
– Det var faktiskt en manlig kollega som kom i kontakt med mensfrågan för kvinnor i utsatta länder. Då funderade vi på hur det såg ut hos oss, sen tog vi kontakt med organisationen #menssäkrat. Vi vill ge alla medarbetare bästa förutsättningarna att trivas på jobbet. Vi har 400 medarbetare och elva procent av dem är kvinnor, vilket är en rätt hög siffra för att vara byggbranschen.
Vad har ni fått för respons från medarbetarna?
– Jättebra. De manliga medarbetarna tycker att det är bra för de kvinnliga kollegorna och de tyckte också att det var konstigt att ingen hade tänkt på det här tidigare. Det handlar om jämställdhet och om att vara en inkluderande arbetsplats.
Vad är vinsten för företaget?
– Att vi har personal som kan känna sig trygg när de jobbar och som därmed kan jobba effektivare. De behöver inte hålla koll på menscykeln och vara oroliga för att ha glömt mensskydd. Vi har alltid varit noga med att kläder och skyddsutrustning ska finnas i storlekar och modeller som passar alla, nu ser vi till att menssäkra också. Och ju mer vi främjar mångfald, desto bättre kan vi bli. Vi kommer att menssäkra succesivt, i dag är vi klara med 100 av våra 370 arbetsplatser.

Gerd Eriksson
Mer om Jämställdhet
-
”Fler måste inse att arbetsliv och föräldraskap hör ihop”
Jämställdhet • En generös föräldraförsäkring är inte den enda lösningen för att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. Arbetsgivare och chefer har också en viktig roll för att den första tiden med barn ska bli mer jämlik, enligt forskaren Philip Hwang.
-
Var tredje pappa tar inte föräldrapenning
Jämställdhet • Var tredje pappa tar kortare föräldraledighet än 30 dagar. Sämst på att ta ut föräldradagar är pappor som tjänar dåligt respektive pappor som tjänar mycket bra. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
-
Så kan fler kvinnor lockas till byggbranschen
Jämställdhet • Endast två procent av hantverkarna i byggindustrin är kvinnor. Samtidigt är behovet av arbetskraft stort. William Stensönes jämställdhetsexpert i Göteborgs stad, har undersökt vad som krävs för att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.