Belastningsergonomi i fokus för EU-kampanj
Publicerat 26 oktober 2020
Nära hälften av alla arbetsplatser med 5–19 anställda har bristande rutiner för att minska antalet belastningsskador. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort i samband med Europeiska Arbetsmiljöveckan.
Nyligen avslutades den Europeiska Arbetsmiljöveckan som i år hade tema belastningsergonomi. Bakom initiativet står den Europeiska Arbetsmiljöbyrån, EU-OSHA. Veckan uppmärksammas på olika sätt runtom i Europa med bland annat informationskampanjer, aktiviteter och events. Fokus är att öka medvetenheten om arbetsmiljö och temat för årets kampanj är belastningsergonomi.
– Belastningsrelaterade besvär är den vanligaste typen av arbetsrelaterade hälsoproblem i Europa. Det leder till produktionsbortfall, sjukfrånvaro och till och med till att människor helt slås ut från arbetsmarknaden genom förtidspensioneringar eller långtidssjukskrivningar. Målet med årets kampanj är att öka medvetenheten om hur belastningsrelaterade besvär kan förebyggas, säger Heli Aarnipuro, arbetsmiljöinspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har sedan 90-talet deltagit i den Europeiska kampanjen genom att utföra olika informations- och inspektionskampanjer. I år har 1 309 arbetsplatser inspekteras med fokus på belastningsbesvär. Inspektionerna har inriktats mot branscher där det är vanligt med tunga lyft och besvärliga arbetsställningar som till exempel tillverkningsindustrin, handeln och begravningsbyråer.
I nästan hälften av inspektionerna, 46 procent, påtalades brister i arbetet mot belastningsskador. Den vanligaste bristen var att arbetsgivaren inte gjort tillräckliga undersökningar och riskbedömningar av arbetsmiljön för att förebygga belastningsskador. De branscher som fick flest anmärkningar var flyttjänster, handel och restaurang/catering.
Inspektionerna är en del av den svenska kampanjen "Friska arbetsplatser belastar rätt", som drivs av Mynak, Myndigheten för arbetsmiljökunskap. På grund av coronapandemin har samtliga inspektioner gjorts över telefon, vilket har varit en utmaning, enligt Heli Aarnipuro.
– Vanligtvis kan vi se i realiteten hur det ser ut på arbetsplatserna. Den här gången har det varit viktigare att fördjupa sig i situationen genom att ställa mycket frågor och följdfrågor. Vi har även försökt att i möjligaste mån ha med ett skyddsombud eller en annan arbetstagarrepresentant under samtalet.
Fokus för inspektionerna har främst varit mindre företag med mellan 1–9 anställda och enligt Heli Aarnipuro har det funnits ett stort sug efter mer kunskap om hur man kan arbeta mer förebyggande med arbetsmiljörisker. Just det förebyggande arbetet ser Heli Aarnipuro som kärnan i att minska belastningsskadorna.
– Man diskuterar sällan de här frågorna innan det har blivit ett problem. Men innan man får ryggbesvär har man ofta lyft det där paketet hundra gånger på ett felaktigt sätt som inte har känts bra i kroppen. Vill man minska antalet skador behöver man jobba med de här frågorna innan skadan redan har inträffat, säger hon.
Belastningsskador
Tre av fem arbetstagare i Europa lider av arbetsrelaterade belastningsbesvär och 15 % av arbetstagarna i Sverige anger att de upplever någon form av besvär som försämrar deras arbetsförmåga.
Kampanjen "Friska arbetsplatser belastar rätt" kommer under tre år att sätta fokus på belastningsbesvär som är orsakade av arbete. De vanligaste besvären är ryggvärk och smärtor i den övre delen av kroppen. De orsakas eller förvärras främst av arbete och brister i arbetsmiljön. Fysiska, organisatoriska, och sociala arbetsmiljöfaktorer kan vara bidragande orsaker till att besvären uppstår.
Källa: MYNAK & Arbetsmiljöverket

Katharina Hedström
Mer om Ergonomi
-
Pausövningar som är bra för både kropp och knopp
Ergonomi • Att stå på ett ben en stund bredvid skrivbordet är ett exempel på en bra pausövning på kontoret.
-
Korta rörelsepauser minskar sjukfrånvaron
Ergonomi • Genom att införa korta rörelsepauser på arbetstid kan långtidssjukskrivningarna minska med 13 procent. Det visar en dansk forskningsstudie där 70 000 anställda deltagit.
-
E-handelsboom påverkar arbetsmiljön
Ergonomi • Hela 8 av 10 utlämningsställen och transportföretag brister i sina arbetsmiljörutiner, enligt en stor inspektionsinsats av e-handelskedjan som Arbetsmiljöverket genomfört. Många bär tunga paket utan hjälpmedel och riskerar belastningsskador.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.