
Bild: Ruthson Zimmerman
Män kallar andra män till intervju
Publicerat 15 november 2019
Inom yrken med jämn könsfördelning, är män mer benägna att kontakta andra män till en första arbetsintervju än att kontakta kvinnor. Det visar en studie från Stockholms universitet.
I yrken som gymnasielärare, kock och revisor där könsfördelningen är relativt jämn, kontaktar manliga rekryterare manliga arbetssökande oftare än de kontaktar kvinnliga arbetssökande. Det visar en studie i sociologi. Studien visar däremot inte på någon statistiskt säkerställd könsdiskriminering från kvinnliga rekryterare.
Anni Erlandsson, doktorand vid Stockholms universitet, ville ta reda på om rekryterarens kön påverkar män och kvinnors chanser att få komma på intervju.
Studien gjordes genom att skicka in fiktiva ansökningar till 1 643 verkliga jobbannonser inom 18 olika yrken på den svenska arbetsmarknaden. Jobben representerar många av de största yrkena i Sverige, både låg- och högkvalificerade, som butikskassör, förskole- och gymnasielärare, städare, dataingenjör och sjuksköterska.
En förklaring till att manliga rekryterare hellre kontaktar män skulle kunna vara att vissa män helt enkelt föredrar att jobba med andra män. En annan förklaring kan vara att män antar att kvinnliga arbetstagare är mindre engagerade i sitt arbete när de skaffar barn.
– Det är vanligt att vi kopplar ihop 31-åriga kvinnor med moderskapet. Chansen är stor att rekryteraren antar att kvinnorna har barn eller kommer att skaffa barn. Det är i sin tur förknippat med föräldraledighet och att stanna hemma med sjuka barn, säger Anni Erlandsson till Dagens Nyheter, men poängterar samtidigt att en fördjupad studie behövs för att ta reda på varför utfallet blev som det blev.
I den senaste sammanställningen som Försäkringskassan gjort var pappors uttag av föräldrapenning 28 jämfört med 72 procent för kvinnorna. Rapporten grundar sig på statistik från 2017.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
-
Egna krav och ideal hindrar jämställdheten
Jämställdhet • De förväntningar som finns på hur mammor respektive pappor ska vara, gör oss betydligt mindre jämställda än vi tror, enligt forskaren Helen Eriksson.
-
Trygghet avgör om pappor tar föräldraledigt
Jämställdhet • Pappor som arbetar i högkvalificerade yrken, som läkare och advokater, tar ut mer än dubbelt så lång föräldraledighet jämfört med pappor inom lågkvalificerade yrken.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.