
Bild: Ruthson Zimmerman
Män kallar andra män till intervju
Publicerat 15 november 2019
Inom yrken med jämn könsfördelning, är män mer benägna att kontakta andra män till en första arbetsintervju än att kontakta kvinnor. Det visar en studie från Stockholms universitet.
I yrken som gymnasielärare, kock och revisor där könsfördelningen är relativt jämn, kontaktar manliga rekryterare manliga arbetssökande oftare än de kontaktar kvinnliga arbetssökande. Det visar en studie i sociologi. Studien visar däremot inte på någon statistiskt säkerställd könsdiskriminering från kvinnliga rekryterare.
Anni Erlandsson, doktorand vid Stockholms universitet, ville ta reda på om rekryterarens kön påverkar män och kvinnors chanser att få komma på intervju.
Studien gjordes genom att skicka in fiktiva ansökningar till 1 643 verkliga jobbannonser inom 18 olika yrken på den svenska arbetsmarknaden. Jobben representerar många av de största yrkena i Sverige, både låg- och högkvalificerade, som butikskassör, förskole- och gymnasielärare, städare, dataingenjör och sjuksköterska.
En förklaring till att manliga rekryterare hellre kontaktar män skulle kunna vara att vissa män helt enkelt föredrar att jobba med andra män. En annan förklaring kan vara att män antar att kvinnliga arbetstagare är mindre engagerade i sitt arbete när de skaffar barn.
– Det är vanligt att vi kopplar ihop 31-åriga kvinnor med moderskapet. Chansen är stor att rekryteraren antar att kvinnorna har barn eller kommer att skaffa barn. Det är i sin tur förknippat med föräldraledighet och att stanna hemma med sjuka barn, säger Anni Erlandsson till Dagens Nyheter, men poängterar samtidigt att en fördjupad studie behövs för att ta reda på varför utfallet blev som det blev.
I den senaste sammanställningen som Försäkringskassan gjort var pappors uttag av föräldrapenning 28 jämfört med 72 procent för kvinnorna. Rapporten grundar sig på statistik från 2017.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
”Fler måste inse att arbetsliv och föräldraskap hör ihop”
Jämställdhet • En generös föräldraförsäkring är inte den enda lösningen för att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. Arbetsgivare och chefer har också en viktig roll för att den första tiden med barn ska bli mer jämlik, enligt forskaren Philip Hwang.
-
Var tredje pappa tar inte föräldrapenning
Jämställdhet • Var tredje pappa tar kortare föräldraledighet än 30 dagar. Sämst på att ta ut föräldradagar är pappor som tjänar dåligt respektive pappor som tjänar mycket bra. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
-
Så kan fler kvinnor lockas till byggbranschen
Jämställdhet • Endast två procent av hantverkarna i byggindustrin är kvinnor. Samtidigt är behovet av arbetskraft stort. William Stensönes jämställdhetsexpert i Göteborgs stad, har undersökt vad som krävs för att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.