
Bild: Privat
De vill lyfta kvinnornas arbetsmiljö
Publicerat 8 mars 2019
De kvinnliga skyddsombuden på IF Metall Gränges i Finspång har bildat en grupp för att förbättra arbetsmiljön ur ett genusperspektiv. Det gäller bland annat kläder och utrustning som ofta är anpassade för män, men även jämställdhetsfrågor, ergonomi och arbetssätt.
På Gränges i Finspång, där man bland annat tillverkar aluminiumplåt för kylarmaterial till bilindustrin, är majoriteten av de anställda män. Men nu har åtta kvinnliga skyddsombud på arbetsplatsen bildat en grupp för att se hur man i större utsträckning kan förbättra arbetsmiljön för de kvinnliga anställda.
– Vi träffas och diskuterar allt från ergonomi till jämställdhet och sådant som kan vara speciellt rörande vår arbetsmiljö i olika situationer, säger Fredrika Pettersson, skyddsombud på Gränges som bland annat kör terminaldragare och truckar i jobbet.
En av de frågor gruppen ska titta närmare på är arbetskläder och utrustning, något som fortfarande till stor del är anpassat för män.
– Vi har ju både sådant som ska vara flamskyddat och syrabeständigt och då kan det vara svårt att hitta kläder som passar tjejer helt enkelt.
Fredrika Pettersson tycker att utbudet har blivit bättre på senare år, men alla storlekar finns inte i grundsortimentet hos återförsäljare utan måste specialbeställas. Stora och bylsiga kläder utgör dessutom en säkerhetsrisk.
– Många av våra maskiner har snurrande och rörliga delar och det är lätt att fastna om man har för stor jacka eller för stora byxor. Eller att man snubblar på för långa ben.
En annan fråga som de jobbar med, och som de även sökt stipendium för, är ergonomi ur ett kvinnligt perspektiv i industrin.
– Vi har vissa maskiner som är byggda för personer som är 1,78 långa och väger 75 kilo. Då får vi problem både på den manliga sidan då somliga är långa eller kanske tunga, och tjejer som kan vara små och lätta, säger Fredrika Pettersson.
På Gränges i Finspång arbetar omkring 400 anställda. Drygt 90 är kvinnor, varav 65 arbetar som operatörer eller maskinförare. IF Metall vill gärna se en mer könsblandad arbetsplats.
– Vill vi få in fler tjejer i industrin måste förutsättningarna också finnas att man ska ha möjlighet att kunna göra ett bra jobb och slippa få ont i kroppen.
Det handlar också om att skapa ett långsiktigt hållbart arbete för anställda inom industrin, anser Fredrika Pettersson.
– Ska vi orka arbeta längre då måste man ha förutsättningar att faktiskt kunna jobba längre utan att slita ut sig på grund av materiella saker som maskiner, kläder och utrustning, säger hon.

Krister Zeidler
Mer om Jämställdhet
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
-
Egna krav och ideal hindrar jämställdheten
Jämställdhet • De förväntningar som finns på hur mammor respektive pappor ska vara, gör oss betydligt mindre jämställda än vi tror, enligt forskaren Helen Eriksson.
-
Trygghet avgör om pappor tar föräldraledigt
Jämställdhet • Pappor som arbetar i högkvalificerade yrken, som läkare och advokater, tar ut mer än dubbelt så lång föräldraledighet jämfört med pappor inom lågkvalificerade yrken.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.