Bild: Istockphoto
Smarta handskar förebygger handskador
Publicerat 15 november 2018
Robotar kan göra mycket, men många delar i en bil monteras fortfarande för hand och handskador är vanliga. Men genom att använda så kallade smarta handskar och samla mätdata kring hur montörerna använder händerna i arbetet kan skadorna bli färre. Det visar en uppsats som fått pris av Prevent och AFA Försäkring.
Det är Erik Ekstrand och Anna Collinder som i sin masteruppsats i produktionsteknik på Chalmers undersökt både vad handskadorna beror på och hur de kan minskas. Resultatet visade att den absolut vanligaste orsaken till skadorna var "höga tryckkrafter" – det vill säga: operatörerna använder sina händer som verktyg för att sätta fast till exempel kablar och instrumentpaneler och beroende på hur clipsen på delarna är konstruerade, och var i bilen de ska sättas, är det jobbet mer eller mindre tungt.
– Men om de som planerar produktion och montering förstår och kan sätta sig in i operatörernas arbetssituation, så kan skadorna förebyggas. För även om mycket har automatiserats är människors finmotorik fortfarande oersättliga i slutmonteringen, säger Erik Ekstrand.
Studiens rekommendation blir därför att öka kunskapen om ergonomi i alla delar av produktionsutvecklingen – och framför allt hos dem som designar själva produkterna. Ju tidigare de tar hänsyn till operatörernas förutsättningar, desto mer kan skador förebyggas. En annan rekommendation är att använda smarta handskar med mätinstrument i sig, som ger en objektiv bedömning av hur mycket kraft som behövs för att montera en viss komponent i bilen.
– Som man gör nu tar man in en operatör tidigt i processen och frågar om det går det att montera lätt eller om det är tungt. Men det blir väldigt subjektivt och även svårt att ta hänsyn till att alla människor har olika fysisk byggnad.
Men med smarta handskar i monteringen skulle det direkt gå att säga vilka stationer som är bra eller dåliga för personalen. För handskadorna är allvarliga och svårläkta och kan leda både till operationer och långa sjukskrivningar. De drabbar även kvinnor oftare än män, men varför ger inte studien svar på.
– Kanske har det med handens storlek att göra, eller att män är mindre benägna att rapportera, säger han.
Studien utfördes på Volvo Cars i Göteborg, där Erik Ekstrand även fått jobb. Nu får han tillämpa sina egna resultat. Och han lever som han lär.
– Jag jobbar just nu i de tidiga designfaserna. Jag kan se till att vi väljer clips som är bra och jag kan välja var de ska placeras, så att varje sak planeras med tanke på att det är en människa som ska montera den. Och vi går ofta ned till förfabriken och testar själva. Då känner man om det funkar eller inte.
Om priset
Erik Ekstrand och Anna Collinder har fått årets priset Utmärkt arbetsmiljöuppsats som delas ut av AFA Försäkring och Prevent. De har läst Production Engineering Master programme på Chalmers och tilldelades nu 15 000 kronor för uppsatsen "Handergonomi i tidiga faser av produktionsutveckling".
Carin Hedström
Mer om Ergonomi
-
Hälften drabbas av fotproblem – så kan du förebygga
Skyddsutrustning • Omkring hälften av alla som använder skyddsskor i arbetet upplever fotbesvär. Men det finns en hel del att göra för att förebygga och mildra besvären.
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.