Jämställdhetsmyndighet ska arbeta mot sexuella trakasserier
Publicerat 12 januari 2018
I dag fredag invigs den nya Jämställdhetsmyndigheten som är placerad i Göteborg. Myndigheten ska bland annat sprida kunskap om sexuella trakasserier i arbetslivet.
Efter en höst som till stor del präglats av metoo-kampanjen öppnar den nya Jämställdhetsmyndigheten. Till myndigheten kan exempelvis arbetsplatser, kommuner och skolor vända sig som behöver stöd i sitt jämställdhetsarbete.
– Vi ska inte fixa jämställdheten i Sverige men vi ska vara en spindel i nätet, säger Lena Ag som är generaldirektör för den nya myndigheten till TT.
Enligt Lena Ag är det viktigt att lyfta att jämställdhetsarbetet kommit en bra bit i Sverige jämfört med andra länder.
– Men Metoo-hösten visar att det finns mycket kvar att göra, säger hon.
Den nya myndigheten ska, utöver sexuella trakasserier, arbeta med frågor som mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
”Fler måste inse att arbetsliv och föräldraskap hör ihop”
Jämställdhet • En generös föräldraförsäkring är inte den enda lösningen för att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. Arbetsgivare och chefer har också en viktig roll för att den första tiden med barn ska bli mer jämlik, enligt forskaren Philip Hwang.
-
Var tredje pappa tar inte föräldrapenning
Jämställdhet • Var tredje pappa tar kortare föräldraledighet än 30 dagar. Sämst på att ta ut föräldradagar är pappor som tjänar dåligt respektive pappor som tjänar mycket bra. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
-
Så kan fler kvinnor lockas till byggbranschen
Jämställdhet • Endast två procent av hantverkarna i byggindustrin är kvinnor. Samtidigt är behovet av arbetskraft stort. William Stensönes jämställdhetsexpert i Göteborgs stad, har undersökt vad som krävs för att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.