Flexibelt jobb lockar unga
Publicerat 11 september 2018
Möjligheten till flexibelt arbete har blivit det främsta vapnet i jakten på unga talanger. Det visar en stor internationell undersökning.
Möjligheten att kunna jobba på distans står högt upp på önskelistan bland unga talanger som söker jobb. I alla fall om man får tro en undersökning från International Workplace Group (IWG) där 18 000 företagsledare från 96 länder deltagit.
Hela 80 procent av företagsledarna uppger att de lockar med möjligheten att kunna jobba från valfri plats för att rekrytera och behålla talanger. För två år sedan när samma undersökning gjordes var det 64 procent av företagsledarna som sa att det var en viktig faktor för att rekrytera och behålla personal.
För unga personer som vuxit upp med digital teknologi är det självklart att kunna arbeta var som helst och att pendla till kontoret för en arbetsdag från nio till fem är förlegat, enligt Patrik Ölvebäck på IWG Sverige.
– Arbetsplatsgränserna suddas ut mer och mer. Digitaliseringen möjliggör att vi kan vara uppkopplade på andra platser än kontoret och molnlagringstjänster innebär även att information kan nås och delas på ett säkert sätt. Detta skapar möjligheter för företag att anställa talanger som arbetar på annan ort, även utanför Sveriges gränser.
Inom IT och andra branscher där konkurrensen om personal är hård spelar också utformningen av arbetsplatsen stor roll.
– Unga millenniels vill arbeta för företag med en kreativ och kollaborativ arbetsmiljö, säger Patrik Ölvebäck.
Om undersökningen
Totalt ingick 18 000 företagsledare från 96 länder i undersökningen.
- 80% uppgav att de erbjuder möjligheter till flexibelt arbete för att kunna rekrytera och behålla talanger.
- 78% uppgav att allt fler satsar på aktivitetsbaserade kontor för att möta medarbetares efterfrågan på drop-in platser.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Mer kunskap behövs om hur AI påverkar arbetsmiljön
Digitalisering • När arbetet i kassan automatiseras går det snabbare. Men risken är att glädjen med jobbet försvinner. Det säger Åsa Cajander som är en av forskarna bakom en ny rapport om hur ny teknik påverkar vår arbetsmiljö.
-
Är du redo att bli en avatar?
Digitalisering • Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.
-
Stort intresse för virtuella kontor
Digitalisering • Just när vi lärt oss behärska digitala möten och hybrida kontor kommer nästa innovation – det virtuella kontoret. Hur är det att jobba på ett sådant och hur påverkar det arbetsmiljön? Det ska forskarna Cecilia Berlin och Maral Babapour Chafi ta reda på i en ny studie.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Här är Ekot
Bildreportaget • Vi har alla hört rösterna som troget ger oss de senaste nyheterna. Vi har kikat in bakom kulisserna på Sveriges Radios snart 85-åriga nyhetsredaktion.
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
-
Det börjar med alldeles för många koppar kaffe
Krönika •