Hoppa till huvudinnehållet
Stress

Allt fler tjänstemän vobbar

Fyra av tio privatanställda vobbar ofta eller alltid när de är hemma med sjukt barn, enligt en rapport från fackförbundet Unionen. Det är en ökning med 10 procentenheter på tre år.

Februari, även kallad vabbruari, närmar sig. Det är den månad på året då flest föräldrar behöver vara hemma med sjuka barn. Bland de drygt 2 000 privatanställda tjänstemän som deltagit i Unionens undersökning har 86 procent möjlighet att utföra hela eller delar av jobbet på distans. Och den möjligheten gör att allt fler väljer att jobba hemma med sjuka barn istället för att vabba. Visserligen är det 57 av tjänstemännen som sällan eller aldrig vobbar, men 30 procent gör det ofta och 13 procent gör det alltid när barnen blir sjuka. På tre år har det gått från 3 av 10 till 4 av 10.

De främsta anledningarna till att tjänstemännen väljer vobb framför vabb är att de inte hinner med sina arbetsuppgifter eller inte har någon att lämna över sitt arbete till, enligt undersökningen.

– Fler företag behöver skapa rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro. Stressen ska inte behöva gå ut över ditt sjuka barn eller dina kollegor, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen, i en kommentar.

Merparten av tjänstemännen, 77 procent, turas om med sin partner om att vara hemma om barnet är sjukt. Det som främst styr vem som är hemma är hur mycket man har på jobbet samt ekonomiska skäl. Två av tre känner att de har stöd av sin chef när de vabbar.

Ladda ner Unionens vobba-rapport:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Stress

Senaste om Mer om arbetsmiljö