Var tredje är oinspirerad på jobbet
Publicerat 7 september 2017
Fler svenskar än någonsin vill byta jobb, enligt en ny undersökning. Var tredje person i medelåldern känner sig oinspirerade på jobbet.
Enligt Folkuniversitetets undersökning "Mitt-i-karriären" vill 38 procent byta arbetsgivare och 33 procent vill byta yrkesroll de närmaste åren. Totalt sett motsvarar det en ökning med tio procentenheter sedan 2013.
37 procent av de tillfrågade känner sig oinspirerade på jobbet och 42 procent anser att det är svårt att hantera arbetsbelastningen.
– Livet är för kort för att ha tråkigt på jobbet. Faktum är att det är ganska lätt gjort att sätta upp mål för karriären och göra en plan för hur man når dit. Man behöver lära sig att känna efter, strukturera upp och få syn på mönster. Sen brukar kraften att förändra komma av sig själv, säger Charlotte Hågård, karriärcoach och föreläsare på Folkuniversitetet Stockholm i en kommentar.
Egenföretagare är en grupp som trivs bättre med sin arbetssituation enligt undersökningen. I den gruppen är endast 14 procent intresserade av att lämna jobbet.
Totalt har 1 021 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldrarna 40–55 år som är anställda eller egenföretagare.
Ur undersökningen
- 38 procent är intresserade av att byta arbetsgivare och 33 procent önskar byta yrkesroll inom de tre närmsta åren.
- De fyra viktigaste faktorerna vid byte av arbetsplats är: bra lön och förmåner (45 procent), inspirerande arbetsuppgifter (42 procent), trevliga kollegor (26 procent) och att uppskattas för den man är (19 procent).
- 67 procent anser att de har en bra balans mellan jobb och fritid, 27 procent upplever en dålig balans.
- 21 procent uppger att teknik är det område där behovet av kompetensutveckling är störst,18 procent uppger personlig utveckling och 15 procent ledarskap.
- Endast 5 procent uppger att de sedan grundskolan har vetat vad målet med yrkeslivet är. 27 procent har inget mål just nu och 17 procent har aldrig haft något mål med sitt yrkesliv. 46 procent uppger att de har uppsatta mål, men att målen förändrats genom åren.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bland knaggrockor och blåprickiga solbadare
Bildreportaget • ”Jag tycker vi har världens häftigaste djur här”, säger akvarieteknikern Roger Jansson som arbetat på Havets Hus i Lysekil i trettio år. Här görs allt från att ta hand om vilsna sillgrisslor och förbereda hajar för utsläpp till att göra experiment tillsammans med skolbarn.
-
Ann blev ljudkänslig av jobbet på förskolan
Buller • Efter en dag bland skrik, skratt och ständiga ljud vill Ann Ramqvist helst bara ha det tyst. Sådant som hon annars gillar, att lyssna på musik eller träffa vänner, känns för ansträngande.
-
D’Artagnan hade blivit yr av lösenordsterrorn
Krönika •