Så ska äldre lockas att jobba längre
Publicerat 18 maj 2017
Active ageing heter ett avtal mellan arbetsmarknadens parter på europeisk nivå som ska underlätta för arbetstagare att stanna kvar i arbetslivet högt upp i åldrarna. Arbetsanpassning, arbetsrotation och kompetens- och karriärutveckling är några föreslagna åtgärder.
Efter nio månaders förhandlingar har arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i Europa kommit överens om ett avtal om aktivt åldrande i arbetslivet. Avtalet har bland annat tagits fram för att möta den demografiska utvecklingen med allt fler äldre i EU.
– Det är ett avtal som spänner över många områden. Men grunden i avtalet är möjliga sätt för människor att arbeta längre i arbetslivet. Det är fråga om åtgärder som ska övervägas utifrån de olika ländernas situation och behov, säger Niklas Beckman som arbetar med nationell och internationell arbetsrätt på Svenskt Näringsliv.
Ett av målen är att säkra och bibehålla en hälsosam och säker arbetsmiljö. För att det ska uppnås föreslås en rad åtgärder, till exempel förebyggande strategier, riskhantering och utbildning av arbetstagare om säkerhetsreglerna på arbetsplatserna.
För att arbetstagarna i Europa ska få ett långsiktigt hållbart och produktivt arbetsliv rekommenderas bland annat åtgärder som arbetsanpassning och arbetsrotation. Ett annat prioriterat område är att stödja kompetensutveckling och livslångt lärande, bland annat genom att erbjuda arbetstagarna kompetens- och karriärutveckling.
Meningen är att EU-länderna de närmaste tre åren ska införa avtalet och använda de föreslagna åtgärderna, utifrån ländernas olika förutsättningar. I Sverige finns redan överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter inom en rad områden, bland annat när det gäller arbetsanpassning och arbetstidsförkortning.
– Sverige ligger bra till. Man stannar kvar längre i arbetslivet om man jämför med andra delar av Europa. Ur ett europeiskt perspektiv har Sverige också ett högt deltagande på arbetsmarknaden med både män och kvinnor som arbetar.
År 2060 beräknas närmar 30 procent av befolkningen i EU vara över 65 år. Samtidigt beräknas den arbetsföra befolkningen i EU-länderna minska.
– Det är en viktig fråga att människor kan arbeta längre och att man har möjlighet att stanna kvar på arbetsmarknaden tills att man uppnår pensionsåldern. Det är något som man måste göra, inte minst för hållbarheten i pensionssystemet, säger Niklas Beckman.

Krister Zeidler
Mer om Äldre
-
Allt färre orkar jobba fram till pension
Äldre • Flexibilitet och möjlighet att skola om sig är några faktorer som skulle kunna få fler äldre att orka till pension. Det är några insikter i Arbetsmiljöverkets senaste rapport om äldres arbetsmiljö.
-
Flexibelt arbete gör att fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Möjligheten att kunna arbeta hemifrån i större utsträckning än tidigare gör att allt fler äldre fortsätter jobba efter gängse pensionsålder.
-
Så förbereder du dig inför pensionen
Äldre • Att gå i pension är en av livets allra största förändringar. Att förbereda sig, både mentalt och praktiskt, ökar chanserna att tiden som nybliven pensionär blir glädjefylld.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.