Milleniegenerationen ser dystert på jämställdhet
Publicerat 11 maj 2017
Arbetslivet kommer inte bli mer jämställt i framtiden. Det tror i varje fall inte dagens unga kvinnor, enligt en rapport från Chefsorganisationen Ledarna.
Ledarna har frågat 1 137 unga födda mellan 1986 och 1997 om deras syn på lön- och karriärutveckling kopplat till kön. Av de män som svarat tror sex av tio att kvinnor och män har samma möjlighet till karriär. Men av kvinnorna är det bara tre av tio som tror det.
När det gäller löneutveckling är mönstret detsamma. Där tror sju män av tio att kvinnor och män får lika lön för motsvarande arbete på den egna arbetsplatsen. Bland kvinnorna är det bara hälften som tror det.
– Ett vanligt bemötande brukar vara att det kommer att lösa sig till nästa generation. Men vår undersökning visar att om inget förändras kommer dagens ojämställda chefsstrukturer och föråldrade normer och förväntningar på kvinnor och män som är chefer sannolikt att återskapas, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna i ett uttalande.
Ledarna har även analyserat statistik från SCB för att kartlägga hur det de facto ser ut med jämställdheten på svensk arbetsmarknad. Kartläggningen visar att kvinnliga chefer i genomsnitt tjänar 6 500 kronor mindre i månaden jämfört med män på samma nivå och yrke. På de högsta chefsposterna finns bara 16 procent kvinnor och i hela chefskåren är siffran 37 procent.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
-
Egna krav och ideal hindrar jämställdheten
Jämställdhet • De förväntningar som finns på hur mammor respektive pappor ska vara, gör oss betydligt mindre jämställda än vi tror, enligt forskaren Helen Eriksson.
-
Trygghet avgör om pappor tar föräldraledigt
Jämställdhet • Pappor som arbetar i högkvalificerade yrken, som läkare och advokater, tar ut mer än dubbelt så lång föräldraledighet jämfört med pappor inom lågkvalificerade yrken.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.