Många konstnärer diskriminerade
Publicerat 14 mars 2017
Diskriminering är vanligare bland konstnärer än i andra yrkesgrupper. Det visar en rapport från Konstnärsnämnden om arbetsmiljön inom kultursektorn.
Totalt svarar 25 procent att de utsatts för diskriminering det senaste året. För övriga arbetsmarknaden ligger siffran på 10 procent. Kön är den vanligaste grunden för diskriminering följt av ålder och etnisk tillhörighet. Det visar en enkätstudie där totalt 1 859 kulturutövare verksamma inom bildkonst, litteratur, musik, dans, teater och film ingår.
Konflikter med kollegor och chefer är också vanligare bland konstnärer än i andra yrkesgrupper. Totalt anger 39 procent av konstnärerna att de varit i en konflikt senaste året. Jämför man med arbetsmarknaden i stort är det 25 procent som varit i konflikt med en chef och 32 procent som varit i konflikt med en kollega.
Den ekonomiska press som många konstnärer lever under leder till stress och psykisk belastning enligt rapporten.
– Det här leder i sin tur till mindre motståndskraft i förhållande till andra svårigheter och belastningar i yrket som diskriminering, trakasserier, hot och våld, säger Ann Larsson Konstnärsnämndens direktör, i en kommentar.
Men trots vissa arbetsmiljöproblem visar enkäten att konstnärer känner en jämförelsevis stor lust inför sitt arbete.
– Det får anses vara en förklaring till att man ger sig in i en så osäker och på många sätt utsatt yrkesroll, säger Ann Larsson.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Diskriminering
-
Diskriminering på grund av hudfärg diskuteras sällan
Diskriminering • Forskning visar att hudfärg har stor betydelse för både karriär- och löneutveckling. I ett nyligen avslutat projekt har Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram en utbildning för att hjälpa arbetsgivare med aktiva åtgärder mot rasism.
-
Mikroagressioner drabbar hbtq-personer på jobbet
Diskriminering • Fler hbtq-personer mår psykiskt dåligt jämfört med befolkningen i stort. En viktig förklaring är den så kallade minoritetsstress, som många upplever, ofta på daglig basis.
-
Utrikesföddas erfarenheter tas inte till vara
Diskriminering • Erfarenheter från hemlandet värderas lägre än erfarenheter som utrikesfödda får i Sverige, enligt en ny avhandling.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.