Många konstnärer diskriminerade
Publicerat 14 mars 2017
Diskriminering är vanligare bland konstnärer än i andra yrkesgrupper. Det visar en rapport från Konstnärsnämnden om arbetsmiljön inom kultursektorn.
Totalt svarar 25 procent att de utsatts för diskriminering det senaste året. För övriga arbetsmarknaden ligger siffran på 10 procent. Kön är den vanligaste grunden för diskriminering följt av ålder och etnisk tillhörighet. Det visar en enkätstudie där totalt 1 859 kulturutövare verksamma inom bildkonst, litteratur, musik, dans, teater och film ingår.
Konflikter med kollegor och chefer är också vanligare bland konstnärer än i andra yrkesgrupper. Totalt anger 39 procent av konstnärerna att de varit i en konflikt senaste året. Jämför man med arbetsmarknaden i stort är det 25 procent som varit i konflikt med en chef och 32 procent som varit i konflikt med en kollega.
Den ekonomiska press som många konstnärer lever under leder till stress och psykisk belastning enligt rapporten.
– Det här leder i sin tur till mindre motståndskraft i förhållande till andra svårigheter och belastningar i yrket som diskriminering, trakasserier, hot och våld, säger Ann Larsson Konstnärsnämndens direktör, i en kommentar.
Men trots vissa arbetsmiljöproblem visar enkäten att konstnärer känner en jämförelsevis stor lust inför sitt arbete.
– Det får anses vara en förklaring till att man ger sig in i en så osäker och på många sätt utsatt yrkesroll, säger Ann Larsson.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Diskriminering
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.