Svensk arbetsmarknad starkt könsuppdelad
Publicerat 23 mars 2016
Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader. Av de 30 vanligaste yrkena är det bara tre som har en jämn könsfördelning. Det visar färska siffror från SCB.
I förra veckan publicerade SCB sin yrkesstatistik som bygger på en ny och mer detaljerad klassificering av yrken. Där framgår att av de 30 vanligaste yrkena i Sverige är det bara butikssäljare, kockar/kallskänkor samt gymnasielärare som har en någorlunda jämn könsfördelning. Tittar man istället på Sveriges vanligaste yrke, undersköterska, så är 93 procent kvinnor. Bland förskolelärare är 96 procent kvinnor. Omvänt är det bland elektriker där 98 procent är män och bilmekaniker där 96 procent är män.
Den ojämna könsfördelningen kan förklaras med att svenska kvinnor förvärvsarbetar i betydligt högre utsträckning än i andra länder.
– Många gör traditionella val vad gäller yrke och det är svårt för oss att påverka, säger Boel Callermo, projektägare för projektet Kvinnors arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket driver på regeringens uppdrag sedan fem år tillbaka.
Den ojämna könsfördelningen får dock konsekvenser vad gäller ohälsa, trivsel på jobbet och hur man uppfattar arbetslivet säger Boel Callermo.
– Det vi vet från forskning är att om kvinnor och män utsätts för samma risker så blir utfallet likadant. Men utifrån de arbetsuppgifter som kvinnor oftast utför i dag så drabbas de både av belastningsbesvär och psykosocial belastning i stor utsträckning. Därför är det viktigt att uppmärksamma de risker som finns utifrån ett genusperspektiv och lägga mer kraft på risker i kvinnodominerade yrken.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.