Pris ska öka jämställdhet bland advokater
Publicerat 1 november 2016
Ett nyinstiftat pris ska driva på arbetet för jämställdhet i advokatbranschen. Det hoppas i alla fall juristen Louise Meijer, som tagit initiativ till Justitiapriset.
Kvinnorna är i majoritet på juristutbildningen och bland de nyexaminerade, så har det varit i 20 års tid. Men i advokatbyråernas ledningsgrupper dominerar fortfarande männen. Drygt 13 procent av delägarna på de stora advokatbyråerna är kvinnor, enligt en undersökning förra året (Brahe Educational Foundation). Affärsjuridikens topp är särskilt mansdominerad.
Med ett nyskapat pris – Justitiapriset – hoppas juristen Louise Meijer bidra till ökad jämställdhet i advokatbranschen. Hon tog examen 2014, har själva arbetat på en affärsjuridisk byrå och gör nu sin tingsmeritering vid Helsingborgs tingsrätt.
– Min ambition är att försöka ta branschen vidare, säger hon. De byråer som vill ha de bästa juristerna måste visa att de gör något när det gäller jämställdhet.
Tanken är att ledningen för de advokatbyråer som anmäler sig ska svara på en enkät med frågor som berör kultur, struktur och balans på arbetsplatsen. En konsultbyrå med särskild inriktning på jämställdhet och mångfald analyserar svaren och lämnar sin bedömning till en jury som utser vinnaren. Juryn består av sex yrkesverksamma jurister med gott renommé. Hela hanteringen ska vara anonym, jurymedlemmarna ska alltså inte veta vilka byråer de väljer mellan.
– Priset består av äran och de kan dessutom vinna stora rekryteringsfördelar, säger Louise Meijer. Byråerna är väl medvetna om att jämställdhet är en jätteviktig fråga. De behöver visa att de bryr sig.
Avsikten är att priset ska delas ut årligen. I första hand kommer tävlingen att riktas mot affärsjuridiska byråer. Vinnaren ska utses under våren 2017.

Margareta Edling
Mer om Jämställdhet
-
”Fler måste inse att arbetsliv och föräldraskap hör ihop”
Jämställdhet • En generös föräldraförsäkring är inte den enda lösningen för att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. Arbetsgivare och chefer har också en viktig roll för att den första tiden med barn ska bli mer jämlik, enligt forskaren Philip Hwang.
-
Var tredje pappa tar inte föräldrapenning
Jämställdhet • Var tredje pappa tar kortare föräldraledighet än 30 dagar. Sämst på att ta ut föräldradagar är pappor som tjänar dåligt respektive pappor som tjänar mycket bra. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
-
Så kan fler kvinnor lockas till byggbranschen
Jämställdhet • Endast två procent av hantverkarna i byggindustrin är kvinnor. Samtidigt är behovet av arbetskraft stort. William Stensönes jämställdhetsexpert i Göteborgs stad, har undersökt vad som krävs för att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.