Hoppa till huvudinnehållet
Jämställdhet

Pris ska öka jämställdhet bland advokater

Ett nyinstiftat pris ska driva på arbetet för jämställdhet i advokatbranschen. Det hoppas i alla fall juristen Louise Meijer, som tagit initiativ till Justitiapriset.

Kvinnorna är i majoritet på juristutbildningen och bland de nyexaminerade, så har det varit i 20 års tid. Men i advokatbyråernas ledningsgrupper dominerar fortfarande männen. Drygt 13 procent av delägarna på de stora advokatbyråerna är kvinnor, enligt en undersökning förra året (Brahe Educational Foundation). Affärsjuridikens topp är särskilt mansdominerad.

Med ett nyskapat pris – Justitiapriset – hoppas juristen Louise Meijer bidra till ökad jämställdhet i advokatbranschen. Hon tog examen 2014, har själva arbetat på en affärsjuridisk byrå och gör nu sin tingsmeritering vid Helsingborgs tingsrätt.

– Min ambition är att försöka ta branschen vidare, säger hon. De byråer som vill ha de bästa juristerna måste visa att de gör något när det gäller jämställdhet.Foto: Moderaterna i Skåne

Tanken är att ledningen för de advokatbyråer som anmäler sig ska svara på en enkät med frågor som berör kultur, struktur och balans på arbetsplatsen. En konsultbyrå med särskild inriktning på jämställdhet och mångfald analyserar svaren och lämnar sin bedömning till en jury som utser vinnaren. Juryn består av sex yrkesverksamma jurister med gott renommé. Hela hanteringen ska vara anonym, jurymedlemmarna ska alltså inte veta vilka byråer de väljer mellan.

– Priset består av äran och de kan dessutom vinna stora rekryteringsfördelar, säger Louise Meijer. Byråerna är väl medvetna om att jämställdhet är en jätteviktig fråga. De behöver visa att de bryr sig.
Avsikten är att priset ska delas ut årligen. I första hand kommer tävlingen att riktas mot affärsjuridiska byråer. Vinnaren ska utses under våren 2017.

bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Jämställdhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö