Pris ska öka jämställdhet bland advokater
Publicerat 1 november 2016
Ett nyinstiftat pris ska driva på arbetet för jämställdhet i advokatbranschen. Det hoppas i alla fall juristen Louise Meijer, som tagit initiativ till Justitiapriset.
Kvinnorna är i majoritet på juristutbildningen och bland de nyexaminerade, så har det varit i 20 års tid. Men i advokatbyråernas ledningsgrupper dominerar fortfarande männen. Drygt 13 procent av delägarna på de stora advokatbyråerna är kvinnor, enligt en undersökning förra året (Brahe Educational Foundation). Affärsjuridikens topp är särskilt mansdominerad.
Med ett nyskapat pris – Justitiapriset – hoppas juristen Louise Meijer bidra till ökad jämställdhet i advokatbranschen. Hon tog examen 2014, har själva arbetat på en affärsjuridisk byrå och gör nu sin tingsmeritering vid Helsingborgs tingsrätt.
– Min ambition är att försöka ta branschen vidare, säger hon. De byråer som vill ha de bästa juristerna måste visa att de gör något när det gäller jämställdhet.
Tanken är att ledningen för de advokatbyråer som anmäler sig ska svara på en enkät med frågor som berör kultur, struktur och balans på arbetsplatsen. En konsultbyrå med särskild inriktning på jämställdhet och mångfald analyserar svaren och lämnar sin bedömning till en jury som utser vinnaren. Juryn består av sex yrkesverksamma jurister med gott renommé. Hela hanteringen ska vara anonym, jurymedlemmarna ska alltså inte veta vilka byråer de väljer mellan.
– Priset består av äran och de kan dessutom vinna stora rekryteringsfördelar, säger Louise Meijer. Byråerna är väl medvetna om att jämställdhet är en jätteviktig fråga. De behöver visa att de bryr sig.
Avsikten är att priset ska delas ut årligen. I första hand kommer tävlingen att riktas mot affärsjuridiska byråer. Vinnaren ska utses under våren 2017.

Margareta Edling
Mer om Jämställdhet
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
-
Egna krav och ideal hindrar jämställdheten
Jämställdhet • De förväntningar som finns på hur mammor respektive pappor ska vara, gör oss betydligt mindre jämställda än vi tror, enligt forskaren Helen Eriksson.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.