Hoppa till huvudinnehållet
Jämställdhet

Lesbiska föräldrar har jämnare inkomst

Många kvinnor blir förlorare i lönestatistiken efter att de fått barn. Männens inkomster påverkas inte alls lika mycket. Men bland lesbiska par är inkomstutvecklingen mycket jämnare, visar en ny rapport.

Är lesbiska föräldrar mer jämställda? Den frågan ställer Ylva Moberg vid Uppsala universitet i en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Svaret på frågan är ja, enligt rapporten där heterosexuella och lesbiska partners inkomster jämförs före och efter att de blivit föräldrar.

– Inkomstskillnaderna bland de lesbiska paren jämnas ut några år efter att det första barnets fötts. Däremot fortsätter inkomstskillnaderna att vara större bland de heterosexuella paren, säger Ylva Moberg.

Skillnaden kan delvis förklaras av att lesbiska par mer sällan får ett andra barn och att båda föräldrarna därmed jobbar mer. Lesbiska par kan även "turas om" att föda parets barn och ta varsin längre föräldraledighet.

– Då det är rimligt att anta att samma mängd omsorgsarbete krävs av både lesbiska och heterosexuella föräldrar, och att högre arbetsinkomster innebär att man ägnar mer tid åt lönearbete, så tyder resultaten på att lesbiska par har en mer jämn fördelning av omsorgsarbete och förvärvsarbete, säger Ylva Moberg.

Rapporten visar även att kvinnor i heterosexuella förhållanden som tjänade mer än männen innan de fick barn förlorade mycket i inkomst efter första barnet.

– När kvinnor i heterosexuella par blivit föräldrar ägnar de mindre tid åt lönearbete. Jag ser inte samma uppdelning i de lesbiska paren. Det styrker att de tycks välja en mer jämställd fördelning av omsorgs- och lönearbete, säger Ylva Moberg.

Rapporten bygger på en jämförelse mellan 389 samkönade kvinnliga par och cirka 79 000 heterosexuella par som fick sitt första barn 1996–2009.

Ladda ner rapporten:

bild på Peter  Rehnfeldt

Peter Rehnfeldt

Mer om Jämställdhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö