Hoppa till huvudinnehållet
Stress

Företagen vill ha mer stöd kring stress

Endast hälften av cheferna och skyddsombuden i den privata sektorn anser sig ha metoder för att hantera sociala och organisatoriska frågor så som stress och arbetsbelastning. Det framgår av en undersökning som arbetsmiljöorganisationen Prevent gjort.

Behovet av mer kunskap inom organisatoriska och sociala frågor är stort – väsentligt mycket större än behovet av kunskap om fysiska frågor, enligt undersökningen. Mer än 70 procent anser sig ha bra metoder för det fysiska arbetsmiljöarbetet, medan motsvarande siffra för det organisatoriska och sociala området inte ens uppgår till 50 procent.

Det finns också ett stort behov av kompetensutveckling när det gäller sociala och organisatoriska frågor. Hela 70 procent av cheferna och skyddsombuden svarar att de behöver mer kunskap om det.

Rekrytering är ett annat område där företagen upplever osäkerhet. Ett av fyra företag anger att det är svårt att attrahera nya medarbetare med rätt kompetens. Byggbranschen och små företag är de som upplever problemet som störst.Foto: Fredrik Beskow

– Att satsa på en bra arbetsmiljö lönar sig eftersom det stärker företagens attraktionskraft och gör det lättare att både rekrytera och behålla personal, säger Maria Schönefeld, vd på Prevent i en kommentar.

FAKTA

Om undersökningen

Arbetsmiljöindikatorn bygger på en undersökning som TNS Sifo genomförde under perioden 29 januari till 26 februari 2016. Undersökning bestod av telefonintervjuer med skyddsombud/arbetsmiljöombud samt chefer med personalansvar. Totalt intervjuades 2 157 personer varav 912 skyddsombud/arbetsmiljöombud och 1 245 chefer med personalansvar.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Stress

Senaste om Mer om arbetsmiljö