
Bild: Markus Spiske/Unsplash
Desinformation frodas i kristider
Publicerat 24 mars 2020
Felaktig information frodas i kristider och särskilt tydligt blir det när krisen kretsar kring en samhällsfarlig sjukdom. Som arbetsgivare gäller det att vara saklig och dela den senaste informationen från myndigheterna.
Ryktesspridningen kom snabbt igång efter utbrottet av coronaviruset. På Youtube har det den senaste tiden cirkulerat filmer med felaktig information om hur corona kan förebyggas och även förfalskad information från myndigheter har förekommit.
– Det är förväntat att vi ser nivån av felaktig information eskalera nu. Det har vi sett förut i tider av kris och sjukdom. Folk är ängsliga och söker och delar snabbt information på nätet. Det skapar förutsättningar för att felaktig information sprids, som kan förvärra krisen, säger Johan Farkas, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, som specialiserat sig på propaganda och desinformation.
På samma sätt som arbetsgivare och enskilda individer är skyldiga att agera proaktivt för att stoppa smittspridning bör vi vara proaktiva för att hindra spridning av felaktig information och desinformation, enligt Johan Farkas.
Som arbetsgivare är det därför viktigt att vara på sin vakt och vara källkritisk. Det gäller att hålla sig uppdaterad och dela den senaste informationen om viruset från myndigheterna. Gör informationen synlig och lättillgänglig i de kommunikationskanaler som finns på arbetsplatsen.
Om någon i en arbetsgrupp är mycket orolig är det lätt hänt att oron spiller över på kollegorna. Då är det också viktigt att vara saklig och utgå från fakta.
– Ibland kan det bli ett problem att någon är väldigt orolig och trissar upp andra på ett sätt som inte blir hjälpsamt för någon. Då kan det vara bra att erbjuda en motvikt. Att exempelvis hänvisa till fakta och förklara varför du inte är så orolig själv. Även om den andra inte slutar oroa sig, så kan det vara lugnande för resten av gruppen, säger psykologen Siri Helle till tidningen Kollega.
Till arbetsgivare
- Var källkritisk och dela inte information som du är osäker på. Håll er uppdaterad på den senaste informationen från myndigheterna om coronaviruset.
-
Gör informationen synlig och lättillgänglig i de kommunikationskanaler som finns på företaget.
- Om någon i arbetsgruppen är väldigt orolig kan det vara bra att erbjuda en motvikt för att oron inte ska spilla över på resten av gruppen. Utgå från fakta och förklara varför du inte är lika orolig.
Hos dessa myndigheter finns bra information för arbetsgivare att dela vidare:
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: msb.se
- Folkhälsomyndigheten: folkhalsomyndigheten.se
- Arbetsmiljöverket: av.se

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.