Stress tas på större allvar
Publicerat 22 april 2016
Svenska chefer tar frågor om stress på större allvar. Men psykisk ohälsa på jobbet är fortfarande ett eftersatt område, enligt en ny stor medarbetarundersökning.
Företaget Netigate har frågat drygt 11 000 medarbetare fördelat på 93 svenska organisationer hur de ser på sin arbetssituation. Utvecklingen verkar gå åt rätt håll eftersom 58 av totalt 66 frågor i undersökningen har fått mer positiva svar än året innan.
När det gäller den fysiska arbetsmiljön är det ventilationen, temperaturen på jobbet och ljudmiljön i öppna kontorslandskap som genererar mest missnöje.
Enligt undersökningen har många organisationer fortfarande stora problem med psykisk ohälsa och stress på jobbet. Positivt är dock att fler, nästan 4 av 5, upplever att deras arbetsgivare tar frågor om stress på större allvar.
"En annan fråga som visar ett högre resultat än tidigare är om medarbetarna tycker att de kan göra sin röst hörd eller inte, vilken också har en stark koppling till helhetssynen. Öppenhet är ett ledord som många eftersträvar, men som ofta är svårt att uppnå i praktiken, skriver Netigate i sin rapport."
Ledarskapet är det område som har störst påverkan på hur de anställda värderar sin arbetsplats och sin totala arbetssituation. Ledarskapet har jämfört med förra undersökningen förbättrats och svenska chefer har blivit bättre på att ge feedback, lyssna och ge tydliga mål.
Ett mindre positivt resultat är att medarbetarna inte riktigt tycker att de får den kompetensutveckling de behöver.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.