Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Svårt för arbetsgivare att kräva vaccination

Flera stora amerikanska företag kräver att de anställda vaccinerar sig mot covid-19 för att få återvända till kontoret. Men i Sverige går det inte att tvinga anställda att vaccinera sig, konstaterar arbetsrättsjuristen Margareta Kozlow.

I takt med deltavariantens allt snabbare spridning har amerikanska företag som Walmart, Facebook och Google börjat kräva att de anställda vaccinerar sig för att få komma tillbaka till arbetsplatsen. Men enligt Margarita Kozlov, advokat som arbetar med arbetsrätt på Baker McKenzie Advokatbyrå, kan svenska arbetsgivare inte tvinga anställda till vaccination.

– Det är svårt att se i vilket läge en privat arbetsgivare skulle behöva ställa ett absolut krav på en vaccination.

Margarita Kozlov betonar dock att det inte kan uteslutas att arbetsgivaren i extrema fall, exempelvis inom vården, kräver ett vaccin och omplacerar anställda som inte vaccinerat sig till andra arbetsuppgifter.

Synen på vaccination är att de är frivilliga

– Att vaccinera anställda under tvång kan däremot inte arbetsgivaren göra. Synen på vaccinationer i Sverige är att de är frivilliga, säger hon och hänvisar till det grundlagsskydd som finns i regeringsformen mot påtvingat kroppsligt ingrepp.

Margarita Kozlov påpekar att arbetsgivare inte heller kan sätta vaccinet som ett villkor för fortsatt anställning.

– Arbetsgivaren kan inte ensidigt diktera nya anställningsvillkor. Om arbetsgivaren vill införa nya anställningsvillkor är sättet att ta bort nuvarande tjänst där vaccinet inte krävs och erbjuda den anställde omplacering till en ny tjänst som kräver vaccination. Men det är osannolikt att det skulle leda till uppsägning om den anställde tackade nej till en sådan omplacering.

Många längtar efter att börja återgå till det normala och arbeta från kontoret, åtminstone delar av veckan. Men den snabba smittspridningen av virusets delta-variant komplicerar saken.

Privata arbetsgivare har större utrymme att ställa krav

Privata arbetsgivare har något större möjlighet än offentliga arbetsgivare att ställa krav på vaccination.

– Om den fysiska arbetsplatsen varit totalt nerstängd kan man tänka sig att privata arbetsgivare kan öppna upp kontoret i första hand till dem som vaccinerat sig och på det sättet minska risken att de anställda blir smittade, säger Margarita Kozlov.

Men det är inte en åtgärd man bör ta till i första hand, enligt Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.

– Om det i princip inte innebär något negativt och den enda skillnaden är att du inte fysiskt kan befinna dig på kontoret så kanske det kan vara tillåtet. Men som alltid blir det en bedömningsfråga. Man bör vara väldigt försiktig som arbetsgivare om man tänker behandla folk olika, säger hon till Dagens Nyheter.

 

FAKTA:

Rekommendationer om distansarbete

Den 16 juli meddelade Folkhälsomyndigheten att de allmänna råd som innehåller rekommendationer om att arbeta hemifrån förlängs till den 30 september.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Coronaviruset

Senaste om Lagar och regler