
Bild: Istockphoto
Snabbspår för att godkänna skyddsutrustning
Publicerat 7 april 2020
Regeringen lättar på kraven för skyddsutrustning för att råda bot på den akuta brist som råder. Andningsskydd och handskar måste inte längre vara CE-märkta. I stället får Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram metoder för att snabbt kunna godkänna den skyddsutrustning som köps in.
Den senaste tiden har vårdpersonal larmat om att det råder brist på skyddsutrustning och att de är oroliga för den egna säkerheten när de tar hand om patienter med covid-19. Men nu lättar alltså regeringen på reglerna för att skyddsutrustningen ska nå vården snabbare.
– Vi vill göra allt vi kan för att stoppa smittspridningen, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till TV4.
Regeringens beslut bygger på en rekommendation från EU-kommissionen som öppnar för undantag från vissa produktregler. Det innebär att myndigheter som köper in personlig skyddsutrustning även kan välja sådant som inte är CE-märkt. Arbetsmiljöverket kommer fortfarande att utvärdera och testa utrustningen, men testerna blir inte lika omfattande som vid en fullständig CE-märkning.
– Vi välkomnar alla initiativ som försöker tillgodose bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på bekostnad av vårdpersonalens säkerhet och hälsa. Personal som använder personlig skyddsutrustning måste kunna lita på den, säger Erna Zelmin-Ekenhem i en kommentar.
Erna Zelmin-Ekenhem påpekar också att det är arbetsgivaren som har ansvar för att utrustningen används och att personalen får utbildning i hur utrustningen ska användas.
Utrustning som Arbetsmiljöverket kan godkänna
- Engångsoveraller
- Förkläden
- Handskar
- Tjockare handskar
- Ögonskydd, till exempel visir
- Andningsskydd

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Sex år efter de nya osa-föreskrifterna – så har det gått
Arbetsmiljöarbete • Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits emot väl, enligt en ny utvärdering.
-
Ny utredning vill stärka gig-arbetares villkor
Arbetsmiljöarbete • Genom att införa begreppet uppdragsgivaransvar i arbetsmiljölagen ges förutsättningar för att förbättra arbetsmiljön för de som tar uppdrag från plattformsföretag. Det är ett av förslagenen i en ny utredning.
-
Ny lag ökar skyddet för visselblåsare
Arbetsmiljöarbete • Sedan den 17 juli i år måste företag med 250 anställda eller fler ha system som underlättar och skyddar den som slår larm om missförhållanden på en arbetsplats.