
Bild: Istockphoto
Snabbspår för att godkänna skyddsutrustning
Publicerat 7 april 2020
Regeringen lättar på kraven för skyddsutrustning för att råda bot på den akuta brist som råder. Andningsskydd och handskar måste inte längre vara CE-märkta. I stället får Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram metoder för att snabbt kunna godkänna den skyddsutrustning som köps in.
Den senaste tiden har vårdpersonal larmat om att det råder brist på skyddsutrustning och att de är oroliga för den egna säkerheten när de tar hand om patienter med covid-19. Men nu lättar alltså regeringen på reglerna för att skyddsutrustningen ska nå vården snabbare.
– Vi vill göra allt vi kan för att stoppa smittspridningen, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till TV4.
Regeringens beslut bygger på en rekommendation från EU-kommissionen som öppnar för undantag från vissa produktregler. Det innebär att myndigheter som köper in personlig skyddsutrustning även kan välja sådant som inte är CE-märkt. Arbetsmiljöverket kommer fortfarande att utvärdera och testa utrustningen, men testerna blir inte lika omfattande som vid en fullständig CE-märkning.
– Vi välkomnar alla initiativ som försöker tillgodose bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på bekostnad av vårdpersonalens säkerhet och hälsa. Personal som använder personlig skyddsutrustning måste kunna lita på den, säger Erna Zelmin-Ekenhem i en kommentar.
Erna Zelmin-Ekenhem påpekar också att det är arbetsgivaren som har ansvar för att utrustningen används och att personalen får utbildning i hur utrustningen ska användas.
Utrustning som Arbetsmiljöverket kan godkänna
- Engångsoveraller
- Förkläden
- Handskar
- Tjockare handskar
- Ögonskydd, till exempel visir
- Andningsskydd

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så ska de nya arbetsmiljöreglerna förenkla för företagen
Arbetsmiljöarbete • Det mest omfattande arbetet i myndighetens historia. Så beskriver Arbetsmiljöverket jobbet med att modernisera sin författningssamling. En tydlig förbättring för företagen är att föreskrifterna nu går att läsa i mobilen, att de är länkningsbara och att det går att söka i dem.
-
Samordningsansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • När flera företag är verksamma på samma arbetsplats säger lagen att det ska finnas ett samordningsansvar för arbetsmiljön.
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.