Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Pixabay

Coronaviruset

Semester i coronatider

Semestern närmar sig och många ser fram emot lite efterlängtad avkoppling. Men coronakrisen har gjort det svårt för många arbetsplatser att planera för ledigheter. Arbetsliv reder ut vad som gäller.

Inställd semester En beviljad semester är bindande både för arbetsgivare och arbetstagare enligt semesterlagen. Det innebär att om din arbetsgivare beviljat din semester kan den inte återkallas eller avbrytas om det inte finns synnerliga skäl för det. Arbetsgivaren är skyldig att ersätta den ekonomiska skada som uppstår om du tvingas avboka en resa. Om du själv vill ändra din beviljade semester, till exempel på grund av en inställd resa med anledning av coronapandemin, måste du först stämma av det med din chef.

Flytta semester Semesterlagen ger dig rätt till 25 dagars semester per år. Oavsett corona så har du rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni–augusti. För att din arbetsgivare ska kunna dela upp din semester krävs därför att du och din chef kommit överens om det, eller att din arbetsgivare kommit överens med det lokala facket. Det krävs också särskilda skäl för att arbetsgivaren ska kunna förlägga huvudsemestern till en annan period, till exempel hösten.

Spara semester Har du mer än 20 betalda semesterdagar per år får du spara en eller flera överskjutande dagar till ett annat år. Men dagarna får bara sparas i upp till fem år. De semesterdagar du sparar är först och främst avsedda för att tas ut i ledighet. Du har alltså ingen rätt att kräva att få dessa dagar omvandlade till pengar under pågående anställning.

Beskedet kan dröja Enligt semesterlagen har du rätt att få besked om semester senast två månader innan semestern börjar. Men om det finns det särskilda skäl till varför man inte kan lämna besked, har arbetsgivaren rätt att lämna besked en månad i förväg. Coronapandemin kan vara ett exempel på en sådan situation.

Semester vid permittering Om du blir permitterad innebär det inte att du får färre semesterdagar eller att du inte får semesterlön. Du kan ansöka om semester som vanligt. Du kan däremot inte tvingas till obetald semester under permitteringen.

Källa: Ledarna, ST, Juridik för alla

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Lagar och regler