Utredare vill se rättvisare arbetsskadeförsäkring
Publicerat 6 april 2017
Trots att kvinnor står för merparten av sjukskrivningarna har de sämre möjligheter än män att få sina skador godkända. Det beror på att kunskapen om kvinnors arbetsskador är lägre än kunskapen om mäns, enligt en utredning som överlämnades till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i veckan.
Det är bara två av tio kvinnor som får sina skador och sjukdomar godkända som arbetsskador jämfört med fyra av tio män. Det var bakgrunden till at regeringen för ett drygt år sedan tillsatte en utredning med syftet att skapa en mer rättssäker och jämställd arbetsskadeförsäkring.
– Arbetsskadeförsäkringen är inte anpassad till dagens arbetsmarknad. Skillnaden mellan män och kvinnor är för stor, ditt kön ska inte avgöra möjligheten till att få din skada erkända som arbetsskada. Den som skadar sig på jobbet ska ha rätt till stöd, hjälp och ersättning, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i en kommentar.
Regeringens utredare Ingrid Petersson konstaterar bland annat att kunskapen om kvinnors arbetsskador är bristande. Hon föreslår därför mer forskning om hur arbetsmiljön påverkar hälsa och välbefinnande i kvinnodominerade yrken.
– Det finns en stor kunskapsbrist. Vi behöver titta närmare på vad det är för skador som kvinnor drabbas av och vilka grunderna är i dagsläget för att få sin skada godkänd, säger Victor Harju, pressekreterare hos Annika Strandhäll.
Utredningen föreslår också att beslutsstödet vid psykiska diagnoser som stress och utbrändhet ska bli bättre.
– Regelverken behöver bli tydligare kring vad som gäller vid stress och mobbning. Då blir det lättare att bedöma om en psykisk diagnos beror på arbetet och även att få det godkänt som en arbetsskada, säger Victor Harju.
Utredningen skickas nu på remiss och ett färdigt förslag kommer i höst.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Hur länge kan jag avvakta med att skicka in mina semesterönskemål inför sommaren och kan jag spara semesterdagar till nästa år? Frågorna inför semestern är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.