Hoppa till huvudinnehållet

Inom äldreomsorgen märks den största minskningen av antalet anmälda arbetssjukdomar visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.

Bild: Istockphoto

Skyddsutrustning

Kraven kan skärpas på arbetskläder i hemtjänsten

Hemtjänstpersonal måste byta arbetskläder varje dag om Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker blir verklighet. Ansvaret för tvätt av arbetskläderna läggs på arbetsgivaren.

Föreskrifterna är en följd av Socialstyrelsens krav att även anställda inom hemtjänst och LSS-boenden enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – ska bära arbetskläder för att minska smittspridning.

– Smitta börjar bli ett växande samhällsproblem. Vi har multiresistenta bakterier och smittsamma sjukdomar som är på väg tillbaka. Arbetsgivaren är skyldig se till att personalen har det skydd som krävs, men dagens föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker är spretiga och många. De behöver moderniseras, anpassas till nya smittrisker och även till EU-direktiv, säger Jens Åhman på Arbetsmiljöverket.

De föreslagna föreskrifterna ställer därför krav på att de kläder som anställda inom hemtjänst och LSS-vård använder i arbetet ska lämnas till tvätt efter arbetsdagen. Och det är arbetsgivaren som ska stå för tvätten.

Samtidigt understryker Jens Åhman att arbetskläder är en komplicerad fråga och det kan vara lätt att missförstå vad som är arbetskläder och skyddskläder.

– Arbetskläder är de kläder du har när du arbetar, oavsett om de är privata eller inte, och arbetskläder är en extra försiktighetsåtgärd. De skyddar inte mot smitta men kan minska smittspridning. Det som skyddar mot smitta är hygienrutiner och skyddsutrustning, som plastförkläde, handskar och visir. Det är saker som ska tas av och slängas.

Cirka 200 000 anställda berörs av de nya kraven, enligt Jens Åhman.

– Det är en kvinnodominerad bransch och det är viktigt att vi tar de här riskerna på lika stort allvar som andra risker. Det kan vara en viktig signal att vi betraktar även de här arbetsuppgifterna som vårdsituationer. Och smittor är annorlunda jämfört med andra risker. Risken kan vara minimal men konsekvenserna kan vara mycket stora, säger han.

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Skyddsutrustning

Papperstidning

Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.

Prenumerera

Senaste om Lagar och regler