
Bild: Istockphoto
Kraven kan skärpas på arbetskläder i hemtjänsten
Publicerat 27 april 2017
Hemtjänstpersonal måste byta arbetskläder varje dag om Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker blir verklighet. Ansvaret för tvätt av arbetskläderna läggs på arbetsgivaren.
Föreskrifterna är en följd av Socialstyrelsens krav att även anställda inom hemtjänst och LSS-boenden enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – ska bära arbetskläder för att minska smittspridning.
– Smitta börjar bli ett växande samhällsproblem. Vi har multiresistenta bakterier och smittsamma sjukdomar som är på väg tillbaka. Arbetsgivaren är skyldig se till att personalen har det skydd som krävs, men dagens föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker är spretiga och många. De behöver moderniseras, anpassas till nya smittrisker och även till EU-direktiv, säger Jens Åhman på Arbetsmiljöverket.
De föreslagna föreskrifterna ställer därför krav på att de kläder som anställda inom hemtjänst och LSS-vård använder i arbetet ska lämnas till tvätt efter arbetsdagen. Och det är arbetsgivaren som ska stå för tvätten.
Samtidigt understryker Jens Åhman att arbetskläder är en komplicerad fråga och det kan vara lätt att missförstå vad som är arbetskläder och skyddskläder.
– Arbetskläder är de kläder du har när du arbetar, oavsett om de är privata eller inte, och arbetskläder är en extra försiktighetsåtgärd. De skyddar inte mot smitta men kan minska smittspridning. Det som skyddar mot smitta är hygienrutiner och skyddsutrustning, som plastförkläde, handskar och visir. Det är saker som ska tas av och slängas.
Cirka 200 000 anställda berörs av de nya kraven, enligt Jens Åhman.
– Det är en kvinnodominerad bransch och det är viktigt att vi tar de här riskerna på lika stort allvar som andra risker. Det kan vara en viktig signal att vi betraktar även de här arbetsuppgifterna som vårdsituationer. Och smittor är annorlunda jämfört med andra risker. Risken kan vara minimal men konsekvenserna kan vara mycket stora, säger han.

Carin Hedström
Mer om Skyddsutrustning
-
Ta hand om dina händer i coronatider
Coronaviruset • God handhygien är ett viktigt vapen i kampen mot coronaviruset. Men att tvätta händerna ofta innebär stora påfrestningar för huden. Därför är det viktigt att ta hand om händerna lite extra.
-
Snabbspår för att godkänna skyddsutrustning
Coronaviruset • Regeringen lättar på kraven för skyddsutrustning för att råda bot på den akuta brist som råder. Andningsskydd och handskar måste inte längre vara CE-märkta. I stället får Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram metoder för att snabbt kunna godkänna den skyddsutrustning som köps in.
-
Skärpta krav på arbetskläder för hemtjänstpersonal
Smitta • Anställda inom hemtjänsten måste byta arbetskläder varje dag, enligt de nya föreskrifterna om smittrisker i arbetsmiljön som började gälla i veckan. Men kostnaden för tvätt ska arbetsgivaren stå för.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Sex år efter de nya osa-föreskrifterna – så har det gått
Arbetsmiljöarbete • Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits emot väl, enligt en ny utvärdering.
-
Ny utredning vill stärka gig-arbetares villkor
Arbetsmiljöarbete • Genom att införa begreppet uppdragsgivaransvar i arbetsmiljölagen ges förutsättningar för att förbättra arbetsmiljön för de som tar uppdrag från plattformsföretag. Det är ett av förslagenen i en ny utredning.