Skärpt lagstiftning ska minska diskriminering
Publicerat 27 juni 2016
Från och med årsskiftet måste arbetsgivare förebygga diskriminering som är kopplad till kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Det beslutade riksdagen nyligen.
– Det har varit en påtaglig brist att arbetsgivare inte har behövt se över om det finns risker för diskriminering som har samband med exempelvis ålder, funktionsnedsättning eller sexuell läggning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i en kommentar.
Lagändringen innebär också att arbetsgivarna blir skyldiga att kartlägga vilka risker som finns för diskriminering och repressalier eller andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter i verksamheten.
En annan nyhet är att arbetsgivares arbete med lönekartläggning för att förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män numer ska genomföras årligen. För arbetsgivare med minst tio anställda ska arbetet dessutom dokumenteras.
Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2017.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Diskriminering
-
Diskriminering på grund av hudfärg diskuteras sällan
Diskriminering • Forskning visar att hudfärg har stor betydelse för både karriär- och löneutveckling. I ett nyligen avslutat projekt har Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram en utbildning för att hjälpa arbetsgivare med aktiva åtgärder mot rasism.
-
Mikroagressioner drabbar hbtq-personer på jobbet
Diskriminering • Fler hbtq-personer mår psykiskt dåligt jämfört med befolkningen i stort. En viktig förklaring är den så kallade minoritetsstress, som många upplever, ofta på daglig basis.
-
Utrikesföddas erfarenheter tas inte till vara
Diskriminering • Erfarenheter från hemlandet värderas lägre än erfarenheter som utrikesfödda får i Sverige, enligt en ny avhandling.
Senaste om Lagar och regler
-
Företagens förmåga att arbetsanpassa granskas
Arbetsmiljöarbete • Hur bra är arbetsgivarna på arbetsanpassning? För att ta reda på det inspekterar Arbetsmiljöverket nu 1 000 arbetsplatser.
-
Gig-jobbare saknar skydd i lagstiftningen
Arbetsmiljöarbete • Plattformsföretag kan inte klassas som arbetsgivare, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Svårt att driva rättsprocesser i OSA-frågor
Arbetsmiljöarbete • Att bevisa att någon blivit sjuk av stress är svårare än att bevisa vad som lett fram till en olycka på jobbet. Det beror på att det saknas tydliga krav i OSA-föreskrifterna som anger vad arbetsgivaren ska göra för att förebygga exempelvis ohälsosam stress, enligt forskaren Johan Holm som är aktuell med avhandling i ämnet.