Hoppa till huvudinnehållet

Om man som arbetsgivare vill sluta att servera alkohol är det bra att prata mer om hälsa och förklara varför man tar ett sånt beslut.

Bild: Istock

Alkohol och droger

Dags att omvärdera vinet på personalfesten?

Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.

Kickoff, ett trevligt mingel efter jobbet eller kanske en spontan after work med kollegorna. Alkohol är ett vanligt inslag på många arbetsplatser när något ska firas eller bara för att umgås under lite mer avslappnade former.  Men nu visar forskning att även mycket små mängder alkohol är skadligt för hälsan. I dagarna rapporterade SVT att Socialstyrelsen inom kort väntas sänka gränsen för hur många glas alkohol i veckan man kan dricka per vecka utan att det utgör ett riskbruk. I dag är rekommendationen 14 standardglas för män och nio för kvinnor (standardglas: fyra cl sprit, tio cl vin, 33 cl starköl).

I början av året publicerade WHO ett uttalande i The Lancet Public Health med budskapet att det inte finns någon säker lägsta mängd alkohol som inte påverkar hälsan.

– Ju högre alkoholintag, desto högre är cancerrisken men det finns ingen säker nedre gräns. Jag önskar att jag kunde säga vad som är en riskfri mängd, men när det gäller cancer går det inte, säger Lena Sharp, chef för Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland.

Fundera över när du kan låta bli

Inom ramen för EU-kampanjen PrEvCan har Regionalt cancercentrum tillsammans med Cancerfonden, Läkarförbundet, CAN och Systembolaget undersökt hur väl allmänheten känner till sambanden mellan alkohol och cancer.

– Nästan alla kände till att alkohol i större mängd kan ge cancer. Men bara en av fem visste att även låga och måttliga mängder ökar risken. När vi frågade ”Om du visste om det – skulle det påverka din konsumtion?” svarade fyra av tio ja. Det visar hur viktigt det är att sprida denna kunskap.

Lena Sharp vill uppmuntra alla att tänka till kring sin alkoholkonsumtion, även om man dricker måttligt, och att välja sina tillfällen.

– Många gånger tar vi slentrianmässigt ett glas vin eller en drink, det är ju ofta förknippat med att fira. Men fundera lite över hur du dricker och när du kan låta bli, och försök att inte alltid servera alkohol som norm vid alla tillfällen som är lite festliga.

Det behöver inte handla om att leva ett asketiskt liv, påpekar hon, utan om att känna till vilka risker det medför.

– Vi är inte ute efter att uppmana folk att sluta dricka helt – det måste man avgöra själv – men vi vill att alla ska vara medvetna om riskerna. Vår undersökning har visat tydligt att långt ifrån alla känner till dem i dag.

Prata mer om hälsa

Många företag är i dag måna om att medarbetarna ska få förutsättningar att leva ett hälsosamt liv, både på arbetet och fritiden. Det erbjuds träning, promenadmöten, ergonomiska möbler och hälsosam mat i personalmatsalen. Däremot bjuder de flesta företag fortfarande på alkohol vid personalfester, konferenser och liknande. Hur rimmar detta med de nya forskningsrönen?

– Jag tänker att det även här handlar om att ta en funderare på om man verkligen måste servera alkohol i jobbsammanhang. Det finns många andra sätt att fira, och arbetsplatsen är kanske inte rätt ställe att dricka på. På vår arbetsplats har vi faktiskt valt bort att servera alkohol helt och hållet, säger Lena Sharp.

Hur gör man då som arbetsgivare om man vill införa en sådan förändring? Det kan ju eventuellt bli en del protester.

– Det handlar om att prata mer om hälsa än vad vi gör. Att förklara varför man tar ett sådant här beslut och presentera fakta bakom. Och att göra hälsofrågorna till norm, även det som inte har med alkohol att göra, säger Lena Sharp.

 

FAKTA

Visste du att ...?

  • 1 300 cancerfallfall per år i Sverige är relaterade till alkoholkonsumtion.
  • 30 procent av all cancer i Sverige skulle kunna förebyggas med hälsosammare levnadsvanor, där minskad alkoholkonsumtion är en av dem.
  • Framför allt innebär alkoholkonsumtion ökad risk för bröstcancer, lever- och gallvägscancer, matstrupscancer och tjock- och ändtarmscancer.
  • All alkohol ökar risken för cancer, oavsett om det är bubbel, vin, öl eller starksprit. Det finns inga alkoholhaltiga drycker som är bättre eller sämre ur risksynpunkt.
  • Ny forskning visar att hälften av all alkoholrelaterad cancer i Europa orsakas av lågt till måttligt alkoholintag.
  • Skyddet mot andra cancerframkallande ämnen blir sämre av alkohol.

Källa: Cancerfonden och WHO

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Alkohol och droger

Senaste om Hälsa