Struktur viktigt när distansarbete fortsätter
Publicerat 11 augusti 2020
Struktur i vardagen är nyckeln för att orka med distansarbete på lång sikt. Det säger Johan Waara, psykolog och universitetslärare vid Uppsala universitet.
Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt distansarbete för de som har möjlighet och vissa menar att arbetslivet kanske aldrig blir sig likt igen.
– Våren 2020 blev som den blev. En del kanske till och med tyckte att det var lite skönt med den påtvingade isoleringen och distansarbetet. Men det är nu som den stora utmaningen börjar, säger Johan Waara.
Hans tips är att inte göra allt för detaljerad planering för verksamheten på lång sikt eftersom risken är stor att planerna kullkastas.
– I början trodde vi kanske att pandemin blir ett 400-meters lopp, men nu får vi nog snarare tänka att det är ett maratonlopp. Kanske befinner vi oss inte ens i slutet av loppet utan precis i början, säger han.
För att ta reda på hur den psykiska hälsan påverkas av pandemin inleder Karolinska Institutet nu den internationella forskningsstudien Omtanke2020. Huvudfokus i studien är att ta reda på hur personer upplever isolering från familj och vänner. Men när Folkhälsomyndigheten nyligen förlängde rekommendationen om hemarbete kompletterade forskargruppen med ytterligare frågor om det.
Johan Waara påpekar att det ännu inte finns några färdiga forskningsresultat kring hur den psykiska hälsan påverkas av pandemin, men han är oroad över negativa konsekvenser som fysisk passivisering och social isolering. Att gå till kontoret en viss tid varje dag ger en struktur i tillvaron och när den försvinner finns en risk att allt börjar flyta, säger han.
– Kulturarbetare, som konstnärer och författare, har ju alltid jobbat hemifrån och styrt sitt arbete själva. De som lyckas bäst är de som är väldigt strukturerade.
Att planera in fokustid samt fysisk aktivitet för att inte blir stillasittande för länge är två tips för att få struktur på arbetsdagen samt för att må bättre, enligt Johan Waara. Utanför kontoret försvinner den sociala kontrollmekanismen och risken är antingen att man jobbar för mycket eller inte alls när chefen och kollegorna inte finns där längre, säger han.
– Struktur kan kännas tråkigt men det behövs mer än någonsin nu.
Johan Waara tipsar också om att aktivt ta informella sociala kontakter med sina kollegor för att ersätta småpratet vid fikabordet och råda bot på känslan av ensamhet och isolering.
– Det måste ju inte heller alltid vara en kollega. Att prata med vänner och bekanta fungerar också
Om studien
Omtanke2020 är en internationell forskningsstudie om hur den psykiska hälsan påverkas av pandemin. Den leds av Karolinska Institutet. Alla som är 18 år kan delta. Deltagarna får svara på regelbundna enkäter om sin psykiska hälsa under pandemin och sen även fem år efter pandemin.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Vaccinationsviljan skiljer sig kraftigt mellan yrkesgrupper
Coronaviruset • Personer i arbetaryrken med låg inkomst vaccinerar sig i lägre utsträckning än tjänstemän, enligt en kartläggning som Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm gjort.
-
Ytterligare stöd för att munskydd fungerar
Coronaviruset • Folkhälsomyndigheten avfärdade länge värdet av munskydd. Men en ny studie visar att munskydd minskar risken för smittspridning avsevärt.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.
-
Vaccinationsviljan skiljer sig kraftigt mellan yrkesgrupper
Coronaviruset • Personer i arbetaryrken med låg inkomst vaccinerar sig i lägre utsträckning än tjänstemän, enligt en kartläggning som Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm gjort.