Nya vanor måste få ta tid
Publicerat 15 januari 2020
Äta grönare, träna två gånger i veckan eller stressa mindre. Nytt år innebär ofta tankar om att börja leva mer hållbart. Men livsstilsförändringar sker sällan över en natt utan kräver motivation och uthållighet.
Livsstilsförändringar är en process som bygger på att man skapar goda vanor och håller fast vid dem. Ofta leder en god vana till nästa. Om du rör på dig minskar du stillasittandet generellt och om du äter dig mätt på bra mat minskar ditt sötsug.
Det tar tid att skapa en vana, men när du gjort det slipper du den inre diskussionen med dig själv. Här kommer några tips på hur du kan skapa goda vanor som Riksförbundet Hjärtlung sammanställt.
1. Skippa det dåliga samvetet Det är lätt att skämmas för sin övervikt eller känna skuld över att man äter för mycket godis. Men försök släpp känslorna av skuld och skam och lägg din energi på det du vill göra för att må bättre.
2. Hitta din inre motivation Vad får dig att vilja sköta din hälsa? Är det för att du sover bättre om du tränar? Eller är det för att ha ork över att leka med barnen eller umgås med vänner? Att sätta upp mål eller skapa bilder av hur det kan vara om du lyckas hålla dig i form kan öka motivationen att träna när det känns trögt.
3. Börja med det som känns lättast Börja med små förändringar som du har goda möjligheter att lyckas med. Om du vill ändra på flera saker, börja med det som känns lättast för dig. Det viktigaste är att du kommer igång – en god vana leder ofta till flera.
4. Lägg till något bra Många upplever att det är lättare att lägga till en god vana istället för att sluta med en ovana. Pekpinnar får oss ofta att fastna i negativa cirklar. När du väl börjar göra något som är bra för hälsan gör du ofta mindre av sådant som inte är bra.
5. Låt det ta tid Att etablera nya vanor tar tid och om du är medveten om det är chanserna större att du lyckas. Upprepa envist det nya beteendet om och om igen tills det har blivit en självklar ingrediens i vardagen.
6. Ett steg bakåt är inget fall Forskning visar att det inte blir svårare att skapa en vana för att du missar en dag eller faller för en frestelse. Ett steg bakåt kan bli två framåt genom att du lär dig något av ditt återfall i en dålig vana.
7. Belöna dig själv! Belöna dig själv när du lyckas och fira dina framgångar. Ofta fokuserar vi mer på misslyckanden.
Goda vanor
Det tar i genomsnitt två månader att skapa en ny vana visar forskning. Ju mer utmanande den nya vanan är desto längre tid tar det innan den blir automatisk.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Kris präglar årets nyordslista
Livsstil • Permakris, klimatlarm och energikrig. Att årets nyordslista från Språkrådet präglas av krig och kris är tydligt.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.