Hoppa till huvudinnehållet

Jenny Rundbladh, försäljningsdirektör och ledarskapsexpert på SPP

Bild: Dan Coleman

Coronaviruset

Så stärker de teamkänslan på distans

Hur skapar man teamkänsla och motivation på jobbet i en tid av hemarbete och social distansering? På pensions- och försäkringsbolaget SPP startade man "Hemmautmaningen" där medarbetarna tävlar i digitala team.

20 minuters rörelse, borsta tänderna före klockan nio, ät lunch och ha ett socialt samtal med en kollega. Det är några exempel på hemmautmaningar som medarbetarna hos pensions- och försäkringsbolaget SPP kan tävla i. När större delen av personalstyrkan började jobba hemifrån tidigare i vår ville man hitta ett sätt att få medarbetarna att må bra och trivas trots omvälvande tider och distans till kollegorna.

– Det var en av våra medarbetare, Erica Karlsson, som drog igång hemmautmaningen. Den bygger på att man i den digitala miljön bygger lag och tävlar i olika uppgifter, förklarar Jenny Rundbladh, försäljningsdirektör och ledarskapsexpert på SPP, och bolagets talesperson i arbetsgivarfrågor.

Hon beskriver utmaningen som friskvård i en bred bemärkelse. Det handlar om att uppmuntra till rörelse, digital socialisering och god kollegial anda. Ett tiotal team på mellan 4–12 personer deltar i utmaningarna och tävlingsperioderna pågår under två veckor i taget. Deltagarna samlar poäng genom att utföra utmaningarna i sitt hem och lagets samlade poäng räknas sedan ihop och publiceras i de digitala mötesverktygen Teams och Yammer. Där delas också tips för hemarbete, bra podcasts och humorinslag i form av "dagens skratt". Många tävlar i tvärfunktionella team vilket stärker den kollegiala andan även över funktionsgränserna, enligt Jenny Rundbladh.
Initiativet har fått mycket positiv respons bland medarbetarna.

– Det har bidragit med mycket energi, varit en snackis och skapat mycket samarbete och ett gynnsamt klimat för att socialisera på distans. Att det är medarbetardrivet bidrar också till att visa att det är möjligt att åstadkomma skillnad för hela arbetsgruppen genom goda idéer, säger Jenny Rundbladh.

Att hitta sätt att umgås på i tider av distansarbete, tror Jenny Rundbladh är viktigt.

– Arbetet fyller många olika funktioner. För att kunna leverera bra behöver man också ha gemenskap och motivation, säger hon.
Övergången till hemarbete har skapat ett helt nytt sätt att använda digitala verktyg på hos SPP och Jenny Rundbladh tror att det finns mycket att lära av det distansarbete som tillfälligt införts på många arbetsplatser.

– Jag tror att vi kommer att lära oss jättemycket av detta. Vi har till exempel fått en rejäl skjuts i att lära oss att använda digitala verktyg, vilket både kan leda till ett minskat resande och till mer effektiva möten framöver, säger hon.

Vad har du för tips till andra som vill dra igång något som liknar er hemmautmaning?

– Jag tror att nyckeln är att hitta aktiviteter som många vill vara med i och att det drivs från teamet, inte från ledningen, säger hon.

TIPS

Skapa teamkänsla på distans

  • Hitta aktiviteter som många vill vara med i. En bra mix kan vara aktiviteter som uppmuntrar till rörelse, digital socialisering och som hjälper medarbetarna att skapa en rutin och struktur i sin arbetsvardag.
  • Skapa engagemang genom att låta olika arbetsgrupper ansvara för projektledarskapet av tävlingen.
  • Initiativ som är medarbetardrivna kan skapa extra motivation genom att visa att goda idéer kan bidra med något bra för hela arbetsgruppen.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Coronaviruset

Senaste om Hälsa