
Bild: Istockphoto
Branscherna där det dricks mest
Publicerat 16 december 2020
Restaurangbranschen är den bransch med flest andel anställda som ligger i farozonen för riskbruk av alkohol. Även inom reklam, marknadsföring och kommunikation är alkoholkonsumtionen relativt hög.
Tjugotre procent av de förvärvsarbetande männen i Stockholms län och 17 procent av de förvärvsarbetande kvinnorna har en riskkonsumtion av alkohol. Det visar siffror från en ny rapport om arbetshälsan i Stockholms län.
Riskkonsumtion av alkohol är dubbelt så vanlig bland dem som är födda i Sverige än bland dem som är födda i ett annat land.
Restaurangbranschen, och yrkesgrupperna hovmästare, servitörer och bartender, sticker ut som den bransch med högst risk för en skadlig konsumtion av alkohol. Det gäller både för kvinnor och män.
Ingela Eriksson på Alna Sverige, som är experter på skadligt bruk i arbetslivet, är förvånad att restaurangbranschen fortfarande utmärker sig på detta område eftersom omfattande förebyggande och kunskapshöjande insatser har riktats både mot både arbetsgivare och anställda under många år.
– De här branscherna borde vara medvetna om riskerna så varför ser det fortfarande ut så här kan man undra, säger hon.
Näst högst risk för riskkonsumtion av alkohol har kvinnor som jobbar som kockar och kallskänkor och män som jobbar inom reklam, marknadsföring och information. På tredje plats för kvinnor kommer IT-chefer och bland män; byggnadsarbetare, takmontörer, golvläggare och VVS-montörer.
Jobba förebyggande
- Ha en tydlig policy Ha en policy för hur riskbruk och skadligt bruk ska hanteras på arbetsplatsen, inklusive riktlinjer för hur chefer ska agera i dessa situationer. Kommunicera policyn i organisationen och håll den vid liv genom exempelvis arbetsplatsträffar.
- Undersök er egen kultur Fundera över tillgången till alkohol på exempelvis personalfester. Ska arbetsgivaren bekosta alkohol och i så fall i vilken utsträckning? Fundera över vilka konsekvenser det innebär för medarbetarna.
- Utbilda Se till att chefer och ansvariga på arbetsplatsen har mandat och kunskap om hur de ska agera i den här typen av situationer.
Källa: Alna Sverige

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Alkohol och droger
-

Alkoholtjata inte på julfesten
Alkohol och droger Hälften av alla anställda har varit på en julfest med jobbet där det druckits för mycket alkohol och var tionde har avstått att gå på grund av alkoholens centrala roll. Det visar en undersökning från IQ-initiativet.
-

”Jag skötte alltid mitt jobb och ingen anade något”
Psykisk hälsa Spelmissbruk på jobbet. Det börjar ofta som ett oskyldigt nöje, men kan snabbt eskalera till ett beroende. Med några klick i mobilen är casinon och betting alltid nära till hands, även på jobbet. Arbetsliv har träffat projektledaren Peter Urelid som dolde sitt spelberoende i flera år – tills bubblan sprack.
-

Efter semestern – så kan chefen fånga upp riskbruk
Alkohol och droger Chefer med kunskap om alkoholfrågor är mer benägna att se signaler på riskbruk och fånga upp medarbetare tidigt enligt en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-

Fem tips - så minskar du stressen i december
Må bra I december är det lätt att känna prestationskrav, både på jobbet och privat. Men det finns sätt att tackla stressen.
-

Bättre hälsa med närvarande chef
Chef En närvarande chef ger friskare medarbetare, enligt en ny rapport från Skandia.
-

Meningsfullhet och balans i vardagen motverkar stress
Stress Hur vi skapar mening och balans i vardagen är en viktig nyckel för att minska stressrelaterad ohälsa. Det handlar inte bara om vad vi gör utan hur och varför, visar en ny avhandling.