
Bild: Rebecca Lundh
Framgångsrikt samarbete minskar stressen
Publicerat 28 mars 2018
Stress och hög arbetsbelastning är vanligt i konsultbranschen. På företaget Din samarbetspartner i Malmfälten arbetar man tillsammans med företagshälsovården för att förebygga riskerna. Målsättningen är att inte ha någon arbetsrelaterad sjukfrånvaro överhuvudtaget.
De tolv anställda konsulterna jobbar framför allt för industriföretag i Kiruna och Gällivare som bedriver bygg- och anläggningsprojekt. De fungerar som resurs och stöd i olika projekt och hjälper till med allt ifrån ekonomi, administration och verksamhetsutveckling till miljö- och arbetsmiljöarbete.
Redan när företaget startade 2010 ville ägarna Agneta Magnusson och Catrin Magnusson skapa en verksamhet byggd på öppenhet, delaktighet och bra arbetsmiljö. En viktig del av det är att förebygga ohälsa och man har satt upp som mål att inte ha någon arbetsrelaterad sjukfrånvaro överhuvudtaget.
– Vi har inte så många fysiska risker eftersom det är mycket administrativt arbete där man sitter i kontorsmiljö. Däremot är det en väldig press att vara konsult. Det är vanligt med stressrelaterade besvär i vår bransch, säger Agneta Magnusson, vd och personalchef på Din samarbetspartner.
Konsulterna jobbar mestadels ute hos kund, vilket gör det extra viktigt att hålla kontakt med dem. För att stämma av hur konsultarbetet går har man varje vecka avstämningssamtal med medarbetarna.
Då har man också möjlighet fånga upp frågor kring arbetsmiljön, till exempel hur medarbetaren trivs hos kunden eller om arbetsbelastningen är för hög.
Företaget har ett nära samarbete med sin företagshälsa, Kirunahälsan. De genomför bland annat hälsoprofilbedömningar av personalen vartannat år.
– Ibland kan det komma fram att någon behöver vidare stöd från Kirunahälsan. Det uppmuntrar vi. Vi tror att om man fångar upp det här innan det blir en sjukskrivning så har man allt att vinna på det, både som person och företag, säger Agneta Magnusson.
Som konsulter styr medarbetarna själva över sina uppdrag tillsammans med kunderna. De har också flexibel arbetstid, vilket gör det enklare att få ihop arbete och familjeliv.
– Något som vi pratar ofta om är att man ska försöka lämna jobbet på jobbet och inte ta med sig det hem, säger Agneta Magnusson.

Krister Zeidler
Mer om Fokus
-
Minska smittan med bra ventilation
Fokus • Arbetsplatsen är en av de värsta smitthärdarna för coronaviruset. Särskilt riskfyllt är det att vistas i små mötesrum och andra trånga utrymmen. För att minska risken för smittspridning är det därför viktigt att ha bra ventilation och vädra ofta.
-
Svårt att påverka arbetsplatsen i hemmet
Fokus • Trots att många jobbar hemma just nu minskar arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön i hemmet när de nya föreskrifterna om arbetsplatsens utformning träder i kraft. Enligt Arbetsmiljöverket är det svårt för en myndighet att kräva stora förändringar av en bostad.
-
Tydligare regler ska skona handlederna
Fokus • Förra året kom nya regler kring medicinska kontroller vid handintensivt arbete. Men för att minska antalet belastningsskador måste också fler riskbedömningar göras ute på arbetsplatserna, säger Teresia Nyman, forskare och verksamhetschef vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.