Hoppa till huvudinnehållet

Motion är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Allra bäst är vardagsmotionen.

Livsstil

Tips för ett friskare liv

Att ta sig tid för en fika med kollegorna är ett steg till ett friskare liv. Det hävdar Bertil Marklund, professor i samhällsmedicin och hälsa vid Göteborgs universitet. I en ny bok ger han hälsotips som är kopplade till den senaste forskningen på området.

De senaste årens enorma ökning av tips och råd om hur man kan leva länge och hälsosamt, som långt ifrån alltid är vetenskapligt väl underbyggda, har motiverat Bertil Marklund till att djupdyka i olika forskningsresultat och därefter formulera vetenskapligt underbyggda råd och tips.

– I vården har jag mött många med ständiga infektioner, hosta och förkylningar, som faktiskt går att stå emot. När det gäller de stora folksjukdomarna som hjärtinfarkt, stroke, cancer, diabetes och demens, är de alla sjukdomar kopplade till livsstilen och där kan man fördröja ett insjuknande eller rent av hejda det, säger Bertil Marklund.

Med ett stort intresse har han följt de senaste årens nya forskningsfynd om hälsa. Det var upptäckten att man kan leva tio friska år längre som fick honom att skriva boken "10 Tips – Må bättre och lev 10 år längre". Tanken med boken är att tipsen ska vara enkla att följa.

– Att leva ett sunt liv ska inte vara plågsamt. Många råd i dag är pekpinnar som gör det jobbigt och tråkigt. Det ska vara lustfyllt och kännas meningsfullt och lätt att ta till sig livsstilsförändringar om kost och motion. Men lika viktigt är kunskapen att kafferasten och att ha roligt på jobbet stärker hälsan, säger Bertil Marklund.

I dag är forskarna överens om att det är livsstilen som styr hur vi mår och hur gamla vi blir. Endast tio procent beror på ärftliga faktorer. De senaste årens forskning visar att det stora hotet mot vår hälsa är att det skapas inflammation i kroppen.

– Den är kronisk och lömsk och ligger och tuggar utan att vi känner det. Men det är en pyrande inflammation som pågår och skadar alla dina celler inklusive immunförsvaret som är dina soldater som ska skydda dig mot olika sjukdomar, säger Bertil Marklund.

Inflammationen uppstår när kroppen skapar energi till alla sina celler och då bildas samtidigt fria radikaler som dessvärre attackerar cellerna.

– Till slut mattas immunförsvaret, soldaterna blir loja och tar inte hand om infektioner och andra sjukdomar.
Tecken på inflammation i kroppen kan vara att man drabbas av flera infektioner per år. I medelåldern kommer sjukdomar, som exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Men det är aldrig för sent att ändra livsstil. Det kvittar om du varit soffpotatis eller har cancer eller reumatism. Från dag ett kan du motverka den inflammationen du har och styra mot bättre hälsa, säger Bertil Marklund.

TIPS

För bättre hälsa

  • Fimpa Rökning ökar kraftigt förekomsten av fria radikaler som skadar kärl, immunsystem och olika organ och gör att inflammationen ökar. Därför lever rökarna i genomsnitt tio år kortare än de som inte röker.
  • Ät bättre Undvik livsmedel med transfetter. Det är tillexempel kakor, kex, glass, pizza, chips och friterad mat. Satsa istället på att äta smart, varierat och allsidigt. Frukt och grönt innehåller antioxidanter som stärker vårt immunförsvar. 
  • Motionera Forskning visar att vardagsmotionen är den allra viktigaste. Störst skillnad gör en halvtimmes promenad varje dag om man tidigare inte rört på sig. På jobbet är de små pauserna med rörelse som avbryter stillasittande viktiga. Liksom att stå upp och jobba, då bränner man fett och undviker proppar.
  • Varva ner Konstant stresspåslag utlöser substanser som sätter igång skadliga processer i kroppen, lika farliga som rökning. Alla sätt att varva ner är bra, enkla lätta regler som förebygger stress på jobbet och lugnar andningen är bra.
  • Ha kul Ta dig tid för annat än jobb, till exempel en fikapaus med arbetskollegorna. Koffein piggar inte bara upp utan är också rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret och motverkar inflammation. Vardagslycka fyller oss med lugn och ro hormoner och rensar bort stressen och dämpar insulinet och kortisolet, precis som när man springer en runda eller har en god samvaro med familj och vänner.
  • Försök tänka positivt Forskning visar att en pessimistisk livssyn har en negativ inverkan på hjärthälsan. Studier visar att de som dör i förtid är 7 av 10 pessimister. Optimisten har inte bara roligare, utan lever också längre och har bättre blodsocker och blodfetter.

Källa: "10 Tips – Må bättre och lev 10 år längre"

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Livsstil

Senaste om Hälsa