Hoppa till huvudinnehållet
Man sover vid sin laptop.

Bild: iStock photo

Verktyg och produkter

Mobilapp ska ge bättre sömn

En ny mobilapp ska testas för att ge bättre nattsömn. Syftet är att visa hur hälsan påverkas av hur vi sover. Användarna får statistik och råd om hur de kan sova – och må – bättre.

Flera forskningsstudier visar att nattsömnen överlag har minskat de senaste åren.

– Samtidigt är vi alltid tillgängliga via datorer och telefoner. Skärmljuset sänker nivån på sömnhormonet melatonin vilket påverkar hälsan negativt på flera sätt, säger Christian Benedict, forskare vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.

Den nya appen som ska testas nästa år ska främst bidra till att öka medvetenheten om sömnens betydelse och tydligt visa hur sömnvanorna ser ut.

– Genom att mata in uppgifter får du en bra överblick. Dessutom ger appen feedback med råd och synpunkter – eller uppmuntran, säger Christian Benedict.

Appen testas på två grupper med 100 studenter vardera. Den ena gruppen använder appen, lämnar blodprov och gör reaktionstester. Den andra gruppen använder inte appen och har en jämförande funktion.

– Om man lider av sömnapné, insomningssvårigheter eller andra sömnstörningar ger en app självklart inte tillräckligt stöd. Då bör man vända sig till en läkare. Då går det inte heller att vara med i studien, säger Christian Benedict.

Under 2016 eller i början av 2017 beräknas studien vara klar. Förutom att då ha underlag för att kunna utveckla appens praktiska funktioner, ska resultaten visa om uppmärksamhet på sömnen kan bidra till ändrade sömnvanor och bättre hälsa.

Christian Benedict ser ingen motsättning i att använda mobiler för att hantera sömnproblem, trots att de kan vara en orsak till att många sover dåligt.

– Med appen ger de istället strategier för att förbättra sömnkvaliteten, säger han.

bild på Peter  Rehnfeldt

Peter Rehnfeldt

Mer om Verktyg och produkter

Senaste om Hälsa