
Bild: iStock photo
Mobilapp ska ge bättre sömn
Publicerat 11 januari 2016
En ny mobilapp ska testas för att ge bättre nattsömn. Syftet är att visa hur hälsan påverkas av hur vi sover. Användarna får statistik och råd om hur de kan sova – och må – bättre.
Flera forskningsstudier visar att nattsömnen överlag har minskat de senaste åren.
– Samtidigt är vi alltid tillgängliga via datorer och telefoner. Skärmljuset sänker nivån på sömnhormonet melatonin vilket påverkar hälsan negativt på flera sätt, säger Christian Benedict, forskare vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Den nya appen som ska testas nästa år ska främst bidra till att öka medvetenheten om sömnens betydelse och tydligt visa hur sömnvanorna ser ut.
– Genom att mata in uppgifter får du en bra överblick. Dessutom ger appen feedback med råd och synpunkter – eller uppmuntran, säger Christian Benedict.
Appen testas på två grupper med 100 studenter vardera. Den ena gruppen använder appen, lämnar blodprov och gör reaktionstester. Den andra gruppen använder inte appen och har en jämförande funktion.
– Om man lider av sömnapné, insomningssvårigheter eller andra sömnstörningar ger en app självklart inte tillräckligt stöd. Då bör man vända sig till en läkare. Då går det inte heller att vara med i studien, säger Christian Benedict.
Under 2016 eller i början av 2017 beräknas studien vara klar. Förutom att då ha underlag för att kunna utveckla appens praktiska funktioner, ska resultaten visa om uppmärksamhet på sömnen kan bidra till ändrade sömnvanor och bättre hälsa.
Christian Benedict ser ingen motsättning i att använda mobiler för att hantera sömnproblem, trots att de kan vara en orsak till att många sover dåligt.
– Med appen ger de istället strategier för att förbättra sömnkvaliteten, säger han.

Peter Rehnfeldt
Mer om Verktyg och produkter
-
Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet
Innovationer • Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.
-
Hotade kulturarbetare får hjälp
Hot och våld • Nu finns en digital lathund som konstnärer och författare kan använda sig av om de blir utsatta för hot, våld eller trakasserier. Den innehåller konkreta råd från allt hur man samlar bevis till när det är dags att polisanmäla.
-
Robot som hackas kan bli farlig
Säkerhet • Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Körsång effektivt mot depression och ångest
Må bra • Kultur på recept kan vara ett effektivt sätt att förbättra den psykiska hälsan visar en färsk studie.
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.