Chefer behöver kunna styra sin empati
Publicerat 18 januari 2016
Empati är en förutsättning för att vara en bra chef. Men det gäller att kunna skilja på sak och person. Annars är risken att man blir otydlig i sitt ledarskap och skapar osäkerhet bland medarbetarna.
Att vara inkännande och kunna sätta sig in i sina medarbetares situation är en viktig del av chefsrollen. Men det finns situationer där empatin går för långt och det sätter sina spår i verksamheten.
– Snälla chefer är givetvis bra chefer, men är man så snäll att det övergår i otydlighet blir man inte snäll längre, säger Marika Skärvik, vd för företaget Performance Potential och författare till boken "Omänskligt mänsklig – när empatin står i vägen för ett framgångsrikt ledarskap".
Hon jämför med föräldrar som vill vara snälla mot sina barn och låta dem göra som de vill, men sedan inser att det inte fungerar. På samma sätt kan en allt för empatisk chef skapa en osäkerhet på arbetsplatsen som medarbetarna har svårt att förhålla sig till. Risken är att de tappar tilliten till chefen, tar saker för givna eller utnyttjar snällheten.
– Man skjuter sig själv i foten. Man tror att den omtänksamhet och goda tanken är det som kommer att ge ett bra resultat. Men ibland blir effekten precis tvärtom.
När empatin går över i sympati är det svårt att vara objektiv och det ställer till problem när chefen måste fatta svåra beslut, till exempel vid omorganisationer eller nedskärningar. En annan risk är att man väntar för länge med att ingripa i konflikter på arbetsplatsen.
– Man skjuter på det och tror att saker ska lösa sig av sig självt. Men i stället blir det värre. Det är många chefer som känner igen sig i det här. Man vill väl men det blir fel, säger Marika Skärvik.
Att man vill vara omtyckt är en orsak till att empatin tar överhand. En annan är den konsensuskultur som präglar svenskt arbetsliv och där medarbetarna förväntas vara delaktiga i de beslut som fattas. Men det finns gränser för hur långt delaktigheten kan sträcka sig.
– Det är en idealistisk syn på livet att alla ska vara överens. Det låter ju fantastiskt, men människor fungerar inte så. Vi är olika och att bara kompromissa hela tiden går inte utan någon måste ta det yttersta beslutet och alla andra måste acceptera det.
För att inte hamna i situationer där medkänslan får övertaget gäller det att som chef kunna leda sin empati och reflektera över hur den kan användas på rätt sätt i olika situationer, menar Marika Skärvik.
– Det gäller att kunna skilja på sak och person. Det är en balans mellan det rationella tänkandet och empati. De som är duktiga på det brukar vara de bästa ledarna.
Inte alla chefer klarar av det här och många hoppar av för att de tycker att de blir för emotionellt involverade. Men det finns också chefer som saknar empati eller håller tillbaka den för att klara av chefsrollen.
– Många stänger av sin empati för att det blir ett störningsmoment när man ska göra svåra saker. Det kan man ha förståelse för. Tricket är att ha kvar sin empati men inte låta den styra en till beslut eller aktiviteter som blir helt motsatta än man tänkt sig, säger Marika Skärvik.
Krister Zeidler
Mer om Artikelserie
-
Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret
Hybridkontor • I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?
-
Så blir kontoret efter pandemin
Kontor • Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
-
Så får du det nya flexibla arbetslivet att funka
Distansarbete • Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.