App för att träna upp självmedkänsla
Publicerat 3 februari 2016
Compassion är en metod för att hantera stress och prestationskrav i arbetslivet genom att bli vänligare mot sig själv och andra. Nu har den första svenska appen för compassionträning släppts.
Vi ställer ofta höga krav på oss själva i yrkeslivet, vill vara omtyckta och söker bekräftelse från andra. Det gör också att många mår psykiskt dåligt när de upplever att de inte räcker till.
Men forskning har visat att genom att träna upp förmågan att ha compassion med oss själva blir vi tryggare i oss själva, mindre självkritiska och inte lika rädda för att misslyckas.
– Målet är att skapa en trygg hjärna för det bidrar till ett bredare handlingsutrymme som ger dig möjlighet att resonera kring flera val av beteenden. Sedan har man också sett att den mentala träningen ger hälsomässiga förbättringar, säger Christina Andersson, doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.
Hon är ansvarig för ett forskningsprogram för att se hur compassionträning kan användas i företag och organisationer för att skapa ett bättre arbetsklimat och hälsa. I det ingår också en Compassion-app för mental träning.
– Man kan gå till sitt compassionsjälv inför ett möte eller samtal med sin chef. På så vis kan man få tillgång till sin inre vishet, styrka, vänlighet och även en acceptans inför det som kan hända, olika möjliga scenarier.
Ökad självmedkänsla är också kopplat till mer medkänsla med andra. På en arbetsplats kan det leda till mindre konkurrens och stress, mer samverkan och förståelse för varandras arbetssituation och medarbetare som vågar möta svårigheter. Appen finns att ladda ner gratis för Iphone på www.compassionlifestyle.se.

Krister Zeidler
Mer om Artikelserie
-
Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret
Hybridkontor • I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?
-
Så blir kontoret efter pandemin
Kontor • Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
-
Så får du det nya flexibla arbetslivet att funka
Distansarbete • Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.