
Bild: Istockphoto
Samma yrke men olika arbetsmiljö
Publicerat 16 april 2021
Kvinnor rapporterar belastningsbesvär i dubbelt så hög grad som män. En förklaring är den könsuppdelade arbetsmarknaden i Sverige, men det är inte hela sanningen. Även i branscher där könsfördelningen är jämn drabbas kvinnor betydligt oftare av värk i kroppen, enligt en ny studie.
Forskare vid Centrum för belastningsskadeforskning vid högskolan i Gävle har studerat arbetet vid två olika dagligvarubutiker för att ta reda på om kvinnor och män har olika arbetsuppgifter och vad det i sådana fall får för konsekvenser.
– Svensk dagligvaruhandel var väldigt passande att undersöka eftersom det anställs ungefär lika många män som kvinnor där. Det är dessutom vanligt med belastningsbesvär och kvinnor är mer drabbade av det än män, sa Elin Vidlund, sakkunnig i ergonomi på Arbetsmiljöverket och en av de forskare som deltagit i projektet, när hon presenterade resultatet på ett webbinarium nyligen.
Olika arbetsuppgifter i samma butik
Under två års tid gjorde forskarna intervjuer med de anställda och filmade deras arbete. Dessutom fick de anställda svara på en webbenkät samt bära mätinstrument som registrerade puls samt hur mycket de gick, lyfte och satt stilla.
Inga mellanchefer
Resultatet visade att män och kvinnor har helt olika arbetsuppgifter i samma butik. Kvinnor sitter i kassan och hanterar post och paket medan männen jobbar med upplockning i frys och mejeri.
– Dessutom såg vi att det fanns mellanchefer för färskvaror och kolonialvaror där främst män jobbade. Men för kassa och posthantering saknades mellanchefer och istället fick man vända sig till butikschefen. De som jobbade i kassan hade därmed inte samma möjlighet till stöd i arbetet och det var också svårare att klättra uppåt och göra karriär.
Tyst om sexuella trakasserier
Studien visade också att det jobb som männen utför med uppackning av varor ses som tungt och är en erkänt tuff arbetsmiljö, medan kvinnors arbetsuppgifter i kassan inte ses som riskfyllda ur ett arbetsmiljöperspektiv. Att manliga anställda utsätts för hot och våld i samband med snatteri var ett annat erkänt arbetsmiljöproblem i de båda butikerna.
– Däremot var sexuella trakasserier mot kvinnlig kassapersonal inte något man pratade särskilt mycket om. Ofta sa man att vi är jämställda i den här butiken. Samtidigt konstaterade man att killarna måste jobba på golvet eftersom de är starkare och kan springa efter snattare medan kvinnor är bättre på att hantera kunder och därför bör sitta i kassan, sa Elin Vidlund.
I studien framkom också att kvinnorna satt mer på jobbet och att dubbelt så många kvinnor än män hade haft ont i kroppen de senaste tre månaderna.
För ett jämställt arbetsmiljöarbete
- Undersök hur riskerna på jobbet ser ut ur ett jämställdhetsperspektiv så att kvinnors och mäns risker redovisas för sig.
- När åtgärdsplaner tas fram är det viktigt att fundera över hur åtgärdernas påverkar både kvinnornas och männens arbetsmiljö.
- Skapa rutiner som inte bara gagnar de arbetsuppgifter som männen har.
- Fundera på om ni kan fördela om arbetsuppgifterna så att de inte blir könsuppdelade.
Källa: Elin Vidlund

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
”Fler måste inse att arbetsliv och föräldraskap hör ihop”
Jämställdhet • En generös föräldraförsäkring är inte den enda lösningen för att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten. Arbetsgivare och chefer har också en viktig roll för att den första tiden med barn ska bli mer jämlik, enligt forskaren Philip Hwang.
-
Var tredje pappa tar inte föräldrapenning
Jämställdhet • Var tredje pappa tar kortare föräldraledighet än 30 dagar. Sämst på att ta ut föräldradagar är pappor som tjänar dåligt respektive pappor som tjänar mycket bra. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
-
Så kan fler kvinnor lockas till byggbranschen
Jämställdhet • Endast två procent av hantverkarna i byggindustrin är kvinnor. Samtidigt är behovet av arbetskraft stort. William Stensönes jämställdhetsexpert i Göteborgs stad, har undersökt vad som krävs för att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Aktivitetsbaserade kontor blir aldrig färdiga
Kontor • Forskning visar att ett aktivitetsbaserat kontor aldrig blir klart utan ständigt behöver utvecklas och anpassas efter medarbetarnas behov.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.