Bild: Istockphoto
Kvinnor har huvudansvaret hemma trots sjukskrivning
Publicerat 24 februari 2021
Kvinnor som är sjukskrivna på grund av stress vittnar i en ny studie om att de ofta har huvudansvaret för hushållsarbete och familj under sjukskrivningen. Det försvårar återhämtningen och därmed också återgången i arbete.
– Vissa kvinnor beskriver till och med att hemarbetet ökade under tiden de var sjukskrivna och att de blev släktens sambandscentral med argumentet; "kan du göra det som ändå är hemma och är ledig?", säger Lotta Nybergh, forskare på Karolinska Institutet.
Lotta Nybergh har tillsammans med professor Gunnar Bergström på Högskolan i Gävle och Therese Hellman, forskare vid Uppsala universitet, intervjuat kvinnor och män som var sjukskrivna för stressrelaterade symtom, depression eller ångest. Syftet var att ta reda på vilka hinder och möjligheter intervjupersonerna upplevde under vägen tillbaka till arbete och om det fanns skillnader mellan kvinnor och män.
– Gemensamt för kvinnorna var att de tog på sig skulden själva för att de blivit sjuka. Det är bara jag som inte klarar av det, var en vanlig tanke. Några kom då till slutsatsen att de antingen måste acceptera arbetsmiljön som den var eller byta jobb, säger Lotta Nybergh.
Männen hade lättare att se strukturella problem i sina organisationer. De försökte få gehör på arbetsplatsen för sin arbetssituation och kom med förslag på förändringar. Det var ofta svårt, och när de inte fick gehör ledde det till känslor av resignation. Men till skillnad från kvinnorna upplevde männen generellt att de hade stöd hemma både praktiskt och emotionellt, vilket underlättade återgången i arbete.
Att ta sig ur rollen som släktens sambandscentral är inte enkelt, säger Lotta Nybergh.
– Det är en gradvis process som handlar om att själv förstå och sen kommunicera till andra att man vill ha en förändring. Men ett konkret råd som vi vill ge är att ta med sin partner på besöket hos psykologen. En kvinna som hade gjort det beskrev det som vändpunkten för hela rehabiliteringen. Genom att göra det ökade förståelsen för hur situationen hemma påverkar den egna hälsan.
Ett annat fynd i studien var konflikten mellan att känna empati för patienter och brukare och samtidigt inte slukas upp av det emotionellt.
– Våra intervjuer visade att kvinnor i vårdyrken ofta fått rådet att låta saker rinna av som "vatten på en gås" när de kom hem. Det rådet upplevde de som svårt att följa. Det vore intressant med en fortsatt diskussion kring hur man kan få till en bra balans här, säger Lotta Nybergh.
Komma tillbaka efter sjukskrivning
- Se över arbetssituationen – men glöm inte hemmets sfär! Om man blivit sjukskriven på grund av stressrelaterad ohälsa behövs ofta justeringar på arbetsplatsen när man kommer tillbaka, för att inte mötas av samma arbetssituation som när man blev sjukskriven. Men en viktig slutsats i studien är att den sjukskrivne också behöver ha en diskussion med företagshälsan om krav och resurser i hemmet, i samband med att situationen på arbetsplatsen utreds, för att få en helhetsblick när man planerar för arbetsåtergång.
- Skaffa verktyg för att säga nej En psykolog kan ge verktyg för att lära sig säga nej samt ge råd kring återhämtning.
- Ta med partnern till samtalsstödet Kvinnorna i studien upplevde att de fick mycket större förståelse för hur arbete med hem och familj kan vara stressande om de tog med sin partner till terapeuten.
- Stöd i att hantera emotionella krav Personer i omsorgsyrken behöver stöttning i att hitta en balans mellan att känna empati men samtidigt inte slukas upp av emotionell belastning.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.