Badhuspersonal riskerar luftvägsbesvär
Publicerat 16 april 2020
Ett nytt forskningsprojekt ska undersöka hur badhuspersonal på äventyrs- och nöjesbad exponeras för trikloramin, ett ämne som bland annat kan orsaka luftvägsbesvär. Förhoppningen är att på sikt få fram ett gränsvärde för trikloramin.
Trikloramin är en gas som ger den typiska klorlukt som vi förknippar med badhus. Den uppstår när desinfektionsmedlet klor reagerar med föroreningar från badgästerna, som svett, smuts och urin, och kan leda till hälsobesvär.
– Besvären som man kan få av trikloramin när man vistas i badhus är framför allt luftvägsrelaterade. Man har sett i tidigare studier att det till exempel är större risk att man drabbas av astma om man vistas länge i de här miljöerna, säger Louise Fornander, yrkeshygieniker på Arbets- och miljömedicin i Örebro.
I forskningsprojektet, som leds av hennes kollega Jessica Westerlund, ska man mäta hur trikloramin frigörs i luften och hur personal exponeras för ämnet. Tidigare projekt har framför allt studerat trikloramin i simhallar, men det här är inriktat mot äventyrs- och nöjesbad.
– Det som skiljer äventyrsbad från vanliga badhus är att de ofta har högre temperaturer och mer rörelse på vattnet, och kanske högre antal gäster vissa perioder. Då tänker man att trikloramin lättare frisätts i luften.
En förhoppning med studien är att den ska bidra till införandet av ett gränsvärde för trikloramin. I dagsläget finns inget gränsvärde, men Världshälsoorganisationen (WHO) har ett referensvärde som används i många länder.
– Det vore bra tycker jag. Generellt har vi låga värden, men det förekommer ställen där det har varit högre värden som vi tycker man ska åtgärda. Det har varit värden som varit klart över WHO:s riktvärden, säger Louise Fornander.
Det finns möjlighet att med hjälp av UV-ljus och ozon sänka klorhalten, men ett gränsvärde skulle göra det lättare för de som driver badhusanläggningar att veta vad de ska förhålla sig till, anser Louise Fornander.
– De håller redan koll på vattenkvalitet, ph-värden, bakterier och sådant. Men det vore bra för dem att också ha ett luftvärde att luta sig emot, säger hon
Forskningsprojektet beräknas vara klart till hösten 2021.

Krister Zeidler
Mer om Kemikalier
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
-
Ny metod ska minska gifter i containrar
Kemikalier • Containrar som används för att transportera varor kan vara fulla av giftiga kemikalier som innebär stora hälsorisker för personal som lastar ur eller inspekterar varorna. Två forskare vid Karolinska Institutet har nu tagit fram en metod för att suga ut den giftiga luften.
-
Risker med rengöringsmedel kartläggs
Kemikalier • Kemikalier i rengöringsmedel kan ge luftvägsbesvär och hudsjukdomar, men det saknas samlad kunskap om hur de påverkar vår hälsa. Nu ska Linda Schenk vid Karolinska Institutet undersöka användningen av rengöringsmedel i arbetslivet.
Senaste om Forskning
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Tysta fläktar gör oss friskare
Ventilation • Högt blodtryck, hörselskador, sömnsvårigheter och stress är några hälsoproblem kopplade till konstant brus från ventilationssystem. Nu har en forskare vid Chalmers utvecklat en tyst fläkt.