Pappersarbete minskar arbetsglädjen
Publicerat 20 mars 2017
Allt för mycket pappersarbete och administration leder inte bara till minskad arbetsglädje utan också till att vissa yrkesgrupper riskerar att tappa kunskap. Det visar en studie från Linnéuniversitetet.
De tre forskarna bakom studien har intervjuat lärare, socionomer och revisorer med lång yrkeserfarenhet. Resultaten visar att styrningen via dokument och kravet på dokumentation påverkar yrkesgruppernas möjlighet att utveckla expertkunskap och professionalism.
– Det gäller dels kännarskapet – förmågan att kunna känna igen och känna av en situation, sådant som man utvecklar efter ett antal år i yrket som någon slags beprövad erfarenhet, säger Joakim Krantz, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitet.
Men det gäller också engagemanget i arbetet och framför allt lärarna och revisorerna tycker att arbetet har blivit tråkigare. De upplever att jobbet var mer kreativt och spontant förr och att de hade större handlingsfrihet.
– Lärarna klagar över att det blir mycket instrumentellt med fokus på resultat och betyg. Man jobbar mindre kollegialt än tidigare då man jobbade tillsammans i teman och projekt.
Förmågan att utvärdera sitt arbete och själv avgöra när man gjort ett bra jobb minskar också med styrningen.
– Kvalitetskriterierna inom New Public Management stämmer inte alltid överens med det som de professionella tycker är viktigt. Men det är inte alltid man får avgöra vad som är kvalitet utan det sker en beteendestyrning mot dokumenten och vad de står för, säger Joakim Krantz.
Många anser att styrningen gör att det blir mindre tid för själva kärnverksamheten och att kvaliteten i arbetet påverkas. En del tycker att styrningen är rent kontraproduktiv. Samtidigt lanseras New Public Management som ett verktyg för att skapa bättre kvalitet och effektivitet.
Till det positiva med styrningen hör att den kan tydliggöra saker och skapa en större rättssäkerhet. Lärarna tycker att det kan vara bra att ha dokumentationen eftersom det gör att man har ryggen fri om man blir kritiserad.
– Det blir en slags beskyddarstrategi. Det kan vara positivt att ha dokumenten när man träffa föräldrar i utvecklingssamtal och argumentera varför man har satt ett visst betyg.
Studien ingår i ett forskningsprojekt finansierat av FAS och resultaten redovisas i en boken "Frihet under ansvar eller ansvar under tillsyn?".

Krister Zeidler
Mer om Kompetens
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Onsdagar är veckans sämsta dag
Psykisk hälsa • Måndagar är inte veckans tyngsta dag. Enligt en ny stor brittisk forskningsstudie är det på onsdagar vi mår som sämst.
-
Enkla anpassningar kan göra stor skillnad
Arbetsmiljöarbete • Flexibla lösningar och ett inkluderande ledarskap krävs för att möta de hinder som personer med funktionsnedsättning ställs inför i arbetslivet.
-
Bättre jobb men mer stress
Arbetsmiljöarbete • Jobbkvaliteten har blivit bättre de senaste femtio åren i Sverige men samtidigt har stressen ökat kraftigt