Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsmiljöstipendiet 2024

Arbetsmiljöstipendiet delas ut till en chef och ett skyddsombud som är verksamma i privata företag och som aktivt arbetar för att förbättra arbetsmiljön.

Arbetsmiljöstipendiet delas ut till en chef och ett skyddsombud som löpande arbetat i samverkan för att utveckla och förbättra arbetsmiljön, antingen den fysiska eller den psykosociala. Stipendiesumman är på 15 000 kronor vardera, och tanken är att pengarna ska användas för utbildning inom arbetsmiljöområdet.

Nomineringsomgången för 2024 har stängt.

 Årets vinnare utses i september och prisutdelningen sker i oktober. 

Läs pressmeddelandet 

2023 års stipendiater

Dora Varga Karlsson är huvudskyddsombud på Scania Industrial Maintenance i Södertälje. Hon har tagit fram ett träningsprogram för nya skyddsombud, och det används numera inom hela företaget. Träningsprogrammet innehåller fem steg för att öka kunskapen hos skyddsombuden och lyfta fördelarna med samverkan. Det leder till mer kompetenta skyddsombud och i förlängningen en bättre arbetsmiljö.

Gerda Söderman är driftchef på ISS Facility Services i Stockholm, där samverkan och uppföljning av arbetsmiljöarbetet står i fokus. Hon har genomfört en stor satsning på språkinlärning på företaget, där många av medarbetarna kommer från olika länder. Förbättrade språkkunskaper ökar säkerheten eftersom det blir lättare att förstå instruktioner och att kommunicera. Förbättrad kommunikation påverkar också trivseln, och leder till större arbetsglädje och motivation.

Stipendiefondens styrelse

Håll dig uppdaterad om arbetsmiljö

Här får du ta del av det allra senaste inom arbetsmiljö. Tidningen Arbetsliv publicerar artiklar som ger inspiration, ny forskning och användbara tips.