Hoppa till huvudinnehållet

Mattias Kvist, arbetsmiljötekniker och chef på Lindab Profil, tror benhårt på att "göra innan något händer" och försöker stötta andra chefer i hur man gör det.

Bild: Stefan Lindblom

Uppdrag

”Jag vill att alla ska må bra”

En god arbetsmiljö är inte bara en angelägenhet för arbetsgivaren utan något som alla vinner på. Men det gäller att nå ut med det budskapet så att medarbetarna är med på tåget. Det säger Mattias Kvist, arbetsmiljötekniker och chef på Lindab Profil.

När Mattias Kvist förra året klev in som nytillsatt arbetsmiljötekniker och chef reagerade han över en sak.

– Jag upplevde att många medarbetare på lagret och i verkstaden inte förstod varför de var tvungna att bära skärsskyddshandskar och skydd. Vi införde inte direkt reglerna för att det var roligt, utan för att vi ville skydda dem. Grundbulten är ju att ingen ska skada sig på arbetet, säger han.

Att få folk att begripa att en fungerande arbetsmiljö faktiskt gagnar alla lyfter Mattias Kvist upp som den kanske tuffaste utmaningen i sin roll.

– En god arbetsmiljö är inte bara bra för företaget utan även för den enskilda individen, och det är mitt jobb att nå ut med det budskapet. Det svåra är att försöka förändra en säkerhetskultur så att du får med alla på båten. Ofta ligger nyckeln i att göra små förändringar. Blir det tal om jättestora förändringar på en gång är risken att alla inte mäktar med det.

Intresset för arbetsmiljö har Mattias Kvist burit med sig i princip genom hela arbetslivet, från att ha jobbat fackligt som skyddsombud och testat på vardagen som regionalt skyddsombud till att i dag jobba som chef på Lindab, med 260 anställda i Förslöv.

– Det är såklart jätteviktigt att man kommer hem i samma skick som man kom till jobbet.
Det är också viktigt med förebyggande arbete; att se till att man alltid gör sina riskbedömningar och går sina skyddsronder för att hitta eventuella brister så att man kan åtgärda dessa innan något händer.

Mattias Kvist tilldelades i år Prevents arbetsmiljöstipendium för sitt arbetsmiljöengagemang. Arbetsmiljöstipendiet delas varje år ut till en chef och ett skyddsombud som aktivt jobbat för att förbättra arbetsmiljön. Enligt juryns motivering andas och lever Mattias Kvist arbetsmiljö.

– Nog känner jag igen mig i det, säger han själv med ett leende. Arbetsmiljösnacket kommer alltid fram oavsett om jag är på möte eller bara pratar med mina arbetsgrupper. Jag bryr mig helt enkelt om att alla ska må bra. Om någon är nere brukar de ofta komma till mig och prata av sig. Känslan är att många har ett förtroende för mig.

Från sina chefskollegor får Mattias Kvist ofta höra att han är allt från en stöttepelare till någon form av expert som de gärna vänder sig till när de vill ha hjälp med arbetsmiljöfrågor.

– Det är klart det är väldigt smickrande. Och jag säger aldrig nej, jag hjälper alltid till. Samtidigt är det inte bara en person som gör att arbetsmiljön känns bra på ett företag. Vi är många som bidrar tillsammans.

På Lindab betraktar Mattias Kvist skyddsombuden som något av sin högra hand till övriga medarbetare.

– Jag försöker förmedla så mycket som möjligt till dem. Jag försöker hela tiden vara proaktiv så att det blir så bra som möjligt för alla. Om någon i mina grupper upplever ett problem vill jag att de lyfter detta, även om de kanske tycker att det är en småsak. Det är viktigt att vara lyhörd, och att alltid ha dörren öppen för alla.

Hur ska du använda prissumman, 15 000 kronor?

– Det har jag inte hunnit tänka på. Men en grej jag ska göra är att bjuda alla mina medarbetare på smörgåstårta. Jag får börja i den änden.

 

MATTIAS KVISTS TIPS

För ett lyckat arbetsmiljöarbete

  • Företagsledningen måste visa intresse för och prioritera arbetsmiljön. Om man ska kunna förändra en säkerhetskultur måste det komma från toppen, annars blir det svårt att åstadkomma förändringar.
  • Var alltid lyhörd, och föregå med gott exempel.
  • Involvera skyddsombud när ni ska arbeta med arbetsmiljö.
bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Uppdrag

Senaste om Ledarskap