Hoppa till huvudinnehållet

Stöd till utbildning

Nu kan du få ersättning när du går en arbetsmiljöutbildning! Prevent är godkänd utbildningsanordnare, och här kan du läsa hur ditt företag gör för att söka ersättning.

Under tre år framåt får du som chef och arbetsmiljö- eller skyddsombud möjlighet till ekonomiskt stöd när du bokar en arbetsmiljöutbildning. Både lärarledda distansutbildningar, onlineutbildningar och klassrumsutbildningar omfattas. Det är också möjligt att få ersättning för företagsanpassade utbildningar som skräddarsys för att passa ditt företag. Det är AFA Försäkring som hanterar alla ansökningar.

Förutsättningar för att söka stöd

De företag och organisationer som kan söka stöd är de som ingår i privat sektor med kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och som tecknat Trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Chefer kan beviljas stöd både för grund- och vidareutbildning. Skyddsombud kan endast beviljas stöd för vidareutbildning, och kan alltså inte söka stöd för grundutbildningen Bättre arbetsmiljö – BAM. Chefer och skyddsombud som går en utbildning tillsammans får utökad ersättning.

Ansök om stöd (AFA Försäkring)

Till Prevents utbildningar

Ersättning vid enskilt deltagande

Om chef eller skyddsombud deltar enskilt ges stöd med 50 procent av utbildningskostnaden. Maxbelopp:

  • 5000 kronor per deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
  • 4000 kronor per deltagare om utbildningen är 2 dagar
  • 2500 kronor per deltagare om utbildningen är 1 dag.

Ersättning vid gemensam utbildning

Om chef och skyddsombud deltar tillsammans ges stöd med 70 procent av utbildningskostnaden. Maxbelopp:

  • 7000 kronor per deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
  • 5600 kronor per deltagare om utbildningen är 2 dagar
  • 3500 kronor per deltagare om utbildningen är 1 dag.

Maximal total ersättning per deltagare och år är 10 000 kronor. Maximal total ersättning per arbetsgivare och år är 250 000 kronor.

Om utbildningsstödet

Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar 75 miljoner kronor under tre år på arbetsmiljöutbildning för svenska företag, med start 1 januari i år. Bakgrunden är att parterna vill skapa förutsättningar för en god samverkan och dialog i arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser. Ersättningen hanteras av AFA Försäkring.

Vanliga frågor

Jag är ny som skyddsombud. Får jag ersättning för BAM – Bättre arbetsmiljö?

Nej, grundutbildning inom arbetsmiljö regleras av kollektivavtal för skyddsombud, och är därför inte berättigat till del av stödet.

Jag är chef, och planerar att gå OSA i praktiken under 2021. Hur mycket ersättning kan jag få?

Går du utbildningen själv är kan du få upp till hälften av kostnaden ersatt, eller maximalt 2500 kr för en endagsutbildning. OSA i praktiken kostar 4500 kr, och berättigar därför till 2250 kr i ersättning.

När måste jag senast ansöka?

Om du ansökt i förväg ska du skicka fakturakopia till AFA försäkring senast 2 månader efter avslutad utbildning. Det går att ansöka om ersättning tidigast 4 månader innan utbildningstillfället. Om du inte sökt i förväg ska den skickas in senast 4 månader efter. Ansökan öppnar 1 januari 2021. 

Mitt företag har inte kollektivavtal. Kan jag söka ändå?

Nej, tyvärr. Ni måste både ha kollektivavtal samt tecknat trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) för att kunna ansöka om stöd.

Jag är ny som chef, och planerar att själv gå BAM och SAM i praktiken hos Prevent under 2022. Hur mycket stöd kan jag få?

Du kan få hälften av utbildningskostnaden betald, dvs totalt 8000 kr (4450 kr för BAM och 3550 kr för SAM).

Gäller stödet även webbutbildningar?

Ja! Både webbutbildningar, klassrums- och lärarledd distansutbildning omfattas.

Hitta på sidan

Sök stöd för utbildning

Stödet gäller för lärarledda distansutbildningar, webbutbildningar och klassrumsutbildningar. Ni kan också få ersättning för företagsanpassade utbildningar som passar ditt företag.

Sök stöd till utbildning