Hoppa till huvudinnehållet
E-handeln stängd på grund av uppgradering

Just nu går det inte att köpa utbildningar, webbutbildningar eller böcker i vår e-handel. Det går inte heller registrera sig på flertalet kostnadsfria webbutbildningar. Onsdagen den 30 november är uppgraderingen klar och köp och registrering fungerar som vanligt igen. Läs mer

Ansök om utbildningsstöd för arbetsmiljöutbildningar

Nu kan du få ersättning när du går en arbetsmiljöutbildning! Prevent är godkänd utbildningsanordnare, och här kan du läsa hur ditt företag gör för att söka ersättning. AFA Försäkring hanterar alla ansökningar.

Till och med 31 december 2023 får du som chef och arbetsmiljö- eller skyddsombud möjlighet till ekonomiskt stöd när du bokar en arbetsmiljöutbildning. Både lärarledda distansutbildningar, webbutbildningar och klassrumsutbildningar omfattas. Det är också möjligt att få ersättning för företagsanpassade utbildningar som skräddarsys för att passa ditt företag. Det är AFA Försäkring som hanterar alla ansökningar.

Förutsättningar för att söka stöd

De företag och organisationer som kan söka stöd är de som ingår i privat sektor med kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och som tecknat Trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Chefer kan beviljas stöd både för grund- och vidareutbildning. Skyddsombud kan endast beviljas stöd för vidareutbildning, och kan alltså inte söka stöd för grundutbildningen Bättre arbetsmiljö – BAM. Chefer och skyddsombud som går en utbildning tillsammans får utökad ersättning.

Ansök om stöd (AFA Försäkring)

Till Prevents utbildningar (klassrum och distans)

Till Prevents webbutbildningar

Ersättning vid enskilt deltagande

Om chef eller skyddsombud deltar enskilt ges stöd med 50 procent av utbildningskostnaden. Maxbelopp:

  • 5000 kronor per deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
  • 4000 kronor per deltagare om utbildningen är 2 dagar
  • 2500 kronor per deltagare om utbildningen är 1 dag.

Ersättning vid gemensam utbildning

Om chef och skyddsombud deltar tillsammans ges stöd med 70 procent av utbildningskostnaden. Maxbelopp:

  • 7000 kronor per deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
  • 5600 kronor per deltagare om utbildningen är 2 dagar
  • 3500 kronor per deltagare om utbildningen är 1 dag.

Maximal total ersättning per deltagare och år är 10 000 kronor. Maximal total ersättning per arbetsgivare och år är 250 000 kronor.

Om utbildningsstödet

Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar 75 miljoner kronor under tre år på arbetsmiljöutbildning för svenska företag. Sista ansökningsdag är sista december 2023. Bakgrunden är att parterna vill skapa förutsättningar för en god samverkan och dialog i arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser. Ersättningen hanteras av AFA Försäkring.

Vanliga frågor

Jag är ny som skyddsombud. Får jag ersättning för BAM – Bättre arbetsmiljö?

Nej, grundutbildning inom arbetsmiljö regleras av kollektivavtal för skyddsombud, och är därför inte berättigat till del av stödet.

Jag är chef, och planerar att gå OSA i praktiken. Hur mycket ersättning kan jag få?

Går du utbildningen själv är kan du få upp till hälften av kostnaden ersatt, eller maximalt 2500 kr för en endagsutbildning. OSA i praktiken kostar 4500 kr, och berättigar därför till 2250 kr i ersättning.

När måste jag senast ansöka?

Om du ansökt i förväg ska du skicka fakturakopia till AFA försäkring senast 2 månader efter avslutad utbildning. Det går att ansöka om ersättning tidigast 4 månader innan utbildningstillfället. Om du inte sökt i förväg ska den skickas in senast 4 månader efter. Du kan ansöka till och med sista december 2023. 

Mitt företag har inte kollektivavtal. Kan jag söka ändå?

Nej, tyvärr. Ni måste både ha kollektivavtal samt tecknat trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) för att kunna ansöka om stöd.

Jag är ny som chef, och planerar att själv gå BAM och SAM i praktiken hos Prevent under 2022. Hur mycket stöd kan jag få?

Du kan få hälften av utbildningskostnaden betald, dvs totalt 8000 kr (4450 kr för BAM och 3550 kr för SAM).

Gäller stödet även webbutbildningar?

Ja! Både webbutbildningar, klassrums- och lärarledd distansutbildning omfattas.

Hitta på sidan