Hoppa till huvudinnehållet

Ansök om utbildningsstöd för arbetsmiljöutbildning

Arbetsmarknadens parter erbjuder just nu privata företag ersättning för att gå en arbetsmiljöutbildning. Prevent är godkänd utbildningsanordnare.

Chefer och skyddsombud har möjlighet att få ekonomiskt stöd för arbetsmiljöutbildning. Både lärarledda distansutbildningar, webbutbildningar och klassrumsutbildningar omfattas. Det är också möjligt att få ersättning för företagsanpassade utbildningar som skräddarsys för att passa företaget. Det är Afa Försäkring som hanterar ansökningarna. Satsningen pågår till och med 30 juni 2024.

Vilka kan söka stöd?

Företag och organisationer inom privat sektor med kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och som tecknat Trygghetsförsäkring vid arbetsskada.

För chefer och skyddsombud

Vidareutbildningar där chefer och skyddsombud  går en arbetsmiljöutbildning tillsammans och vidareutbildningar för skyddsombud är särskilt prioriterade.

Bekostnad av skydds­ombudens arbetsmiljö­utbildning på grund­läggande nivå regleras av arbetsmiljölagen och omfattas inte av stödet.

Ersättningsnivåer

90 % av utbildningsavgiften

  • Vidareutbildning för chef och arbetsmiljö-/skydds­ombud som deltar gemensamt.

70 % av utbildningsavgiften

  • Vidareutbildning av arbetsmiljö-/skydds­ombud.
  • Grund­läggande utbildningar för chefer som går gemensamt med arbetsmiljö-/skydds­ombud.

50 % av utbildningsavgiften

  • Grund­läggande- och vidareutbildning av chefer.

Läs mer och ansök om stödet hos Afa försäkring

Frågor och svar om utbildningsstödet Ansök om stöd (Afa Försäkring)

I Prevents utbud finns bland annat grundutbildningen Bättre arbetsmiljö – BAM och flera vidareutbildningar som till exempel Organisatorisk och social arbetsmiljö i praktiken, Systematiskt arbetsmiljöarbete i praktiken, Arbetsmiljö för chefen och Det hybrida kontoret.

Till Prevents utbildningar (klassrum och distans)

Till Prevents webbutbildningar

Om utbildningsstödet

Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar 75 miljoner kronor under tre år på arbetsmiljöutbildning för svenska företag. Bakgrunden är att parterna vill skapa förutsättningar för en god samverkan och dialog i arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser. Ersättningen hanteras av Afa Försäkring. Satsningen fortsätter ytterligare ett halvår och sista ansökningsdag är 30 juni 2024. 

Hitta på sidan

Prevents utbildningar

Här hittar du Prevents alla olika utbildningar. Vi kan också företagsanpassa någon av våra utbildningar så att den passar era behov.