Stora vinster med cirkulär IT-användning
Publicerat 17 augusti 2023
Att återanvända IT-utrustning i stället för att köpa ny kan ge stora klimatbesparingar. Trots det saknar sju av tio företag en plan för cirkulär IT-användning.
Att låta IT-utrustning som mobiler, surfplattor och datorer bli liggande i serverrum eller hemma hos medarbetare i stället för att de tas om hand, är vanligt. Enligt en ny undersökning som gjorts på uppdrag av 3stepIT svarar 70 procent av de företag som ingick i undersökningen att de förvarar IT-utrustning utan att använda den.

– Relativt många företag saknar en tydlig process för vad de ska göra med använd IT. Det är inte ovanligt att den hamnar i ett förråd på jobbet eller hemma i byrålådan hos en anställd. Det tycker vi är ett otroligt resursslöseri och mycket dåligt för miljön eftersom tillverkningen både innebär utsläpp samt kräver utvinning av sällsynta jordartsmetaller, säger Jakob Lagander, vd på 3StepIT.
Samla in utrustningen och se till att den används
3StepIT hjälper företag att jobba cirkulärt med sin IT-utrustning. Varje år samlar de in drygt 280 000 datorer, mobiler och surfplattor för återvinning och återanvändning.
– Efter att vi samlat in utrustningen och raderat all data på den gör vi en kvalitetskontroll. Om en dator har ett trasigt tangentbord och den andra en sprucken skärm så kan vi återanvända komponenter från de båda datorerna och skapa en fungerande dator. På så sätt kan i varje fall en enhet återanvändas i stället för att två slängs, säger Jakob Lagander.
Enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet från 2020 kan man spara 280 kg i koldioxidutsläpp genom att återbruka en bärbar dator i stället för att köpa en ny. Till rapporten
Det motsvarar ungefär en flygresa mellan Stockholm och Paris tur och retur.
Fakta: cirkulär IT-användning
Cirkulär IT-användning syftar till att främja en hållbar och resurseffektiv användning av IT-utrustning. Det innebär att man förlänger livslängden genom att reparera och uppgradera i stället för att köpa nytt eller att man återvinner material från uttjänta enheter.
Att återbruka datorskärmar ger ännu större besparing – hela 520 kg koldioxidutsläpp i snitt. Just skärmar är också relativt enkla att återanvända eftersom de ofta är kompatibla med både nya och gamla datorer.
Jakob Lagander tror att allt fler arbetsgivare kommer möta krav från sina medarbetare på en mer hållbar IT-användning.
– Framförallt yngre medarbetare förväntar sig att arbetsgivaren tar ett hållbarhetsansvar. Det handlar inte bara om källsortering i köket utan om ett helhetstänk. Många unga använder också själva begagnad IT och tycker det är en självklarhet att det finns en process för cirkulär IT på jobbet, säger Jakob Lagander.

Marianne Zetterblom
Mer om Klimatförändringar
-
Extremväder ger stora kostnader för arbetsgivarna
Klimatförändringar • En förbisedd konsekvens av klimatförändringar är produktionsbortfall eftersom värmeböljor försämrar arbetsförmågan. I USA leder värme till ett produktionsbortfall på 2,5 miljarder arbetstimmar årligen vilket motsvarar 100 miljarder dollar, enligt en ny studie.
-
Arbetsgivare bättre rustade för värmeböljor
Klimatförändringar • Sommaren verkar bli lika varm som 2018. Men denna gång är arbetsplatserna bättre rustade att hantera värme, enligt Fredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.
-
Då ökar risken för värmestress
Klimatförändringar • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så vet du om du behövs på mötet
Möten • Syftet med möten är att de ska vara produktiva. Men allt som oftast kan de upplevas som slöseri med tid.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst – så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.