Hoppa till huvudinnehållet
Klimatförändringar

Stora vinster med cirkulär IT-användning

Att återanvända IT-utrustning i stället för att köpa ny kan ge stora klimatbesparingar. Trots det saknar sju av tio företag en plan för cirkulär IT-användning.

Att låta IT-utrustning som mobiler, surfplattor och datorer bli liggande i serverrum eller hemma hos medarbetare i stället för att de tas om hand, är vanligt. Enligt en ny undersökning som gjorts på uppdrag av 3stepIT svarar 70 procent av de företag som ingick i undersökningen att de förvarar IT-utrustning utan att använda den.

Jakob Lagander, vd på Stepit
Jakob Lagander
Bild: 3StepIT

– Relativt många företag saknar en tydlig process för vad de ska göra med använd IT. Det är inte ovanligt att den hamnar i ett förråd på jobbet eller hemma i byrålådan hos en anställd. Det tycker vi är ett otroligt resursslöseri och mycket dåligt för miljön eftersom tillverkningen både innebär utsläpp samt kräver utvinning av sällsynta jordartsmetaller, säger Jakob Lagander, vd på 3StepIT.

Samla in utrustningen och se till att den används

3StepIT hjälper företag att jobba cirkulärt med sin IT-utrustning. Varje år samlar de in drygt 280 000 datorer, mobiler och surfplattor för återvinning och återanvändning.

 – Efter att vi samlat in utrustningen och raderat all data på den gör vi en kvalitetskontroll. Om en dator har ett trasigt tangentbord och den andra en sprucken skärm så kan vi återanvända komponenter från de båda datorerna och skapa en fungerande dator. På så sätt kan i varje fall en enhet återanvändas i stället för att två slängs, säger Jakob Lagander.

Enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet från 2020 kan man spara 280 kg i koldioxidutsläpp genom att återbruka en bärbar dator i stället för att köpa en ny. Till rapporten

Det motsvarar ungefär en flygresa mellan Stockholm och Paris tur och retur.

Fakta: cirkulär IT-användning

Cirkulär IT-användning syftar till att främja en hållbar och resurseffektiv användning av IT-utrustning. Det innebär att man förlänger livslängden genom att reparera och uppgradera i stället för att köpa nytt eller att man återvinner material från uttjänta enheter. 

Att återbruka datorskärmar ger ännu större besparing – hela 520 kg koldioxidutsläpp i snitt. Just skärmar är också relativt enkla att återanvända eftersom de ofta är kompatibla med både nya och gamla datorer.

Jakob Lagander tror att allt fler arbetsgivare kommer möta krav från sina medarbetare på en mer hållbar IT-användning.

– Framförallt yngre medarbetare förväntar sig att arbetsgivaren tar ett hållbarhetsansvar. Det handlar inte bara om källsortering i köket utan om ett helhetstänk. Många unga använder också själva begagnad IT och tycker det är en självklarhet att det finns en process för cirkulär IT på jobbet, säger Jakob Lagander.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Klimatförändringar

Senaste om Tips och råd