Hoppa till huvudinnehållet

Jonas Mauritzson, specialist på Trygghetsrådet, TRR, uppmuntrar till att ta tillfället i akt och se tiden mellan jobb som en möjlighet till en nystart.

Bild: TT

Kompetens

Så ska du tänka om du blivit uppsagd

Att bli uppsagd från sitt jobb kan skapa både skam och oro. Men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på Trygghetsrådet, TRR, ger sina tips på vad du behöver ta reda på om du tror att du riskerar uppsägning samt hur du kommer vidare i karriären.

Under hösten ökade antal varsel tydligt. I oktober varslades nästan 5 000 personer och i november runt 5 700 personer, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det är en kraftig ökning jämfört med månaderna före. I augusti och september varslades omkring 3 000 respektive 2 000 personer. Men hos omställningsorganisationen TRR ser man än så länge endast en svag ökning.

– Vi såg en liten ökning före jul men hur det blir framåt återstår att se. Vi är beredda om det skulle öka ytterligare, säger Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på TRR.

Jonas Mauritzson och hans kollegor på TRR hjälper uppsagda tjänstemän till ny anställning, studier eller till att starta eget företag. Under pandemin var det högtryck på deras tjänster och Jonas Mauritzson minns att många sökande var noga med att poängtera att det var just pandemin och dess följdverkningar som lett till uppsägningen.

– Att bli uppsagd är något som de flesta är ovana vid. Man kan känna oro och osäkerhet men också skam över att ha blivit bortvald. Det är viktigt att komma ihåg att uppsägningar oftast sker i ett större sammanhang, kopplat till företagets behov av arbetskraft – det är inte du som blir bortvald, säger Jonas Mauritzson.

Ta reda på vilka förutsättningar du har

Vi kan inte styra över konjunkturen och sällan över behovet av arbetskraft på våra arbetsplatser. Men det finns mycket att göra om man tror att man ligger i riskzonen för att bli varslad eller uppsagd. Det viktigaste är att ta reda på vad du har för förutsättningar, säger Jonas Mauritzson.

– Om man tror att man ligger i riskzonen för att bli uppsagd behöver man se om sitt eget hus. Det kan exempelvis vara bra att ta reda på om du en inkomstförsäkring via ditt fackförbund, om din arbetsgivare är knuten till en omställningsorganisation och hur lång din uppsägningstid är, säger Jonas Mauritzson.

För den som blir uppsagd kan förutsättningarna se väldigt olika ut. Uppsägningstiden kan exempelvis variera från två till sex månader.

Stöd för att bredda din kompetens

Jonas Mauritzson uppmuntrar till att ta tillfället i akt att se tiden mellan jobb som en möjlighet till en nystart och ställa dig frågan: Vad vill jag göra nu? Vill jag ha ett liknande jobb på en annan arbetsplats eller vill jag testa något nytt? För den som vill testa något nytt finns nu möjligheten att söka omställningsstudiestöd via CSN. Stödet riktar sig till den som vill bredda sin kompetens för att bli mer attraktiv på arbets­­marknaden. Jonas Mauritzson slår även ett slag för att bredda sin kompetens genom att lära av andra som har en liknande roll som den du söker, förkovra sig i poddar eller lämpliga webbinarier till exempel via Youtube. Men den vanligaste frågan som han och hans kollegor får är hur man skriver ett cv.

– Du kanske inte har sökt jobb på 5, 10 eller 30 år och vet inte hur du ska göra.

Ta hjälp av ditt nätverk för att hitta nytt jobb

Den uppenbara sökvägen för att hitta nytt jobb är genom jobbannonser, även rekryteringsbolag kan vara en bra väg framåt. Många hittar också ny anställning genom sina nätverk.

– Vissa som kommer till oss säger att de inte har något nätverk. Men de allra flesta av oss har det om vi bara tänker till. Det kanske är en granne, en före detta kollega, någon i idrottsföreningen, säger Jonas Mauritzson.

Berätta för ditt nätverk att du är mellan jobb – och beskriv vad det är för jobb du söker. En vanlig fälla, enligt Jonas Mauritzson, är att säga ”du känner ju mig så du kan väl hålla utkik efter jobb som du tror skulle passa mig”. Det är ofta svårt för någon annan att avgöra vilka jobb som skulle passa dig – så ju mer konkret du kan vara desto bättre.

Inte för mycket detaljer i cv

Så till den stora frågan, hur skriver man ett bra cv?

– Cv:t ska beskriva din yrkeshistoria på ett sätt som gör att arbetsgivaren ser nyttan med dig och din kompetens i sin framtid. Ett vanligt misstag är att man tar med för mycket detaljer. Välj det som återspeglar vad arbetsgivaren har efterfrågat i annonsen, det som är relevant för tjänsten. Och avstå från sådant som handlar om det privata, tipsar Jonas Mauritzson.

TIPS

Tänk så här när du är mellan jobb

  • Ta tillfället i akt och se den här tiden som en möjlig nystart. Fråga dig själv – vad vill du göra nu?
  • Gör en kompetenskartläggning. Vilka kompetenser har du? Vilka egenskaper besitter du? Vilka är dina styrkor?
  • För den som vill bredda sin kompetens för att bli mer attraktiv på arbets­­marknaden finns nu möjligheten att söka omställningsstudiestöd via CSN.
  • Om du söker jobb – sök på annonser, nyttja ditt nätverk och vänd dig till lämpliga rekryteringsbyråer. Se till att ha en regelbunden kontakt med ditt nätverk och rekryterare så länge du är på jakt efter nytt jobb.
  • Hitta rutinerna som gör dig uthållig över tid. Det är tufft att söka jobb. Det tar energi, därför behöver du också fylla dina dagar med sådant som ger dig energi.
TIPS

Så skriver du ett bra cv

  • Ett cv bör vara mellan 1 – 3 sidor, inte längre.
  • Börja med en inledande text som presenterar dig kort och beskriver varför du söker den aktuella tjänsten.
  • Beskriv din yrkeshistoria på ett sätt som gör att arbetsgivaren ser nyttan med dig och din kompetens i sin framtid. Använd gärna nyckelord från annonsen och koppla ihop dem med dina kompetenser.
  • Avstå från sådant som handlar om ditt privatliv.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Kompetens

Senaste om Tips och råd