Skolor uppmanas skaffa rutiner för våldsamma händelser
Publicerat 25 mars 2022
Attacken där två kvinnliga lärare på en skola i Malmö dödades, är det tredje dådet i skolmiljö på mindre än ett år. Alla skolor behöver ha rutiner för hot och våld i sitt arbetsmiljöarbete och det behövs en beredskap för händelser av detta slag, enligt Maria Rönn, vice ordförande på Lärarförbundet.
Attacken i Malmö där två kvinnliga lärare på en gymnasieskola dödades är det tredje dådet i skolmiljö på ett år. Att skydda sig mot en ensam gärningsman som eventuellt lider av en psykisk störning är svårt. Men det man kan göra är att agera tidigt om det finns signaler att en elev inte mår bra, säger Maria Rönn, vice ordförande på Lärarförbundet.
– Man behöver ha ett välfungerande samarbete mellan skolan och socialtjänst och polis runt elever som man bedömer är i farozonen. Det är också viktigt att ha ett förebyggande arbete på skolorna med elevhälsa och specialpedagoger. Ytterst är det en resursfråga – arbetsgivaren måste se till att det finns tillräckligt med resurser för att fånga upp elever som mår dåligt i tid, säger Maria Rönn.
Hon uppmanar alla skolor att ha rutiner för hur man ska agera i våldsamma händelser och att det ska ingå i det ordinarie arbetsmiljöarbetet.
– Som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet behöver man öva tillsammans hur man ska agera under pågående dödligt våld. Det ska finnas rutiner för hur man minimerar skadan och de ska vara väl kända hos personalen och inte dolda i en pärm någonstans eller på intranätet. Ingen ska tveka kring vad de ska göra om någonting händer.
Mycket kvar att göra
Efter dådet på en skola i Trollhättan 2015 där tre personer dödades, säger Maria Rönn att många skolor börjat ta tag i säkerhetsfrågor på allvar och sett över sitt skalskydd liksom sina rutiner.
– Det kan handla om rutiner för vilka dörrar som ska vara låsta och hur man får koll på vilka som vistas i skolan. Samtidigt ska inte skolan vara en plats med beväpnade vakter och larmbågar. Det sänder direkt signaler om att skolan är en farlig plats och så ska det inte vara. Skolan ska vara en öppen miljö och en plats för kunskap.
Men även om många skolor nu börjat ta frågor om säkerhet på allvar finns det mycket kvar att göra, enligt Maria Rönn. Enligt rapporten ”Håll käften kärring” som Lärarförbundet släppte förra året, uppgav 18 procent av Lärarförbundets fackligt förtroendevalda att hot och våld inte ingick som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på deras skolor.
– Det är ganska allvarligt och det visar att det finns mycket kvar att göra. Om man upplever att skolan inte tar hot och våld på allvar ska man ta upp det med skolans huvudman som har ett ansvar att agera.
Lärarförbundets råd vid hot och våld
Omedelbart
- Följ de rutiner ni har vid olycksfall.
- Ta kontakt med vården. Följ instruktionerna. Det är viktigt att snabbt bli undersökt och få eventuella skador dokumenterade.
- Anmäl till arbetsgivaren att det hänt. Kontakta chefen eller någon annan representant för arbetsgivaren.
- Ta kontakt med skyddsombudet. Skyddsombudet kan stötta, följa upp och se till att allt löper rätt.
- Dokumentera händelseförloppet. Skriv själv, fota. Notera vilka som är närvarande. Det är också bra om andra gör noteringar.
Så snart som möjligt
- Alla tillbud och händelser ska dokumenteras. Det görs av arbetsgivare, skyddsombud och den drabbade tillsammans.
- Alla allvarliga tillbud och olycksfall ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Olycksfall ska även anmälas till Försäkringskassan.
- Överväg polisanmälan.
- Om barn/elever varit inblandade ska en orosanmälan görs.
- Erbjud krisstöd till den som drabbats.
Fler tips och råd finns hos Lärarförbundet.
Marianne Zetterblom
Mer om Hot och våld
-
Frilansande journalister får stöd mot hat och hot
Hot och våld • Journalister som utsätts för hat och hot kommer få ett stärkt skydd på initiativ av regeringen.
-
Allt fler polisanmälningar om våld i skolan
Hot och våld • Allt fler lärare och elever polisanmäler våldsbrott i skolan, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.
-
Lärare får hjälp att hantera föräldrars arga mejl
Hot och våld • Forskare från Malmö universitet har tagit fram en verktygslåda för att hjälpa skolor att hantera digitala aggressioner mot skolpersonal. Det vanligaste exemplet är arga mejl från vårdnadshavare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Så hjälper du hjärnan på jobbet
Må bra • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Lisa Blomster, specialist inom neuropsykologi, tipsar om fem strategier för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.