
Bild: Istock
Så funkar det – att arbeta när man är gravid
Publicerat 26 oktober 2022
De flesta arbetsuppgifter går alldeles utmärkt att göra när man är gravid. Men det finns några arbetsmiljörisker att ha koll på.
Vecka 1–10
I början av graviditeten bildas alla organ. Ett foster kan skadas av kemiska ämnen och det kan ske mycket tidigt i graviditeten, faktiskt redan innan du själv vet om att du är gravid. Om du har ett arbete där du kommer i kontakt med kemikalier är det viktigt att berätta för din arbetsgivare så snart du vet att du är gravid så att ni kan göra en riskbedömning tillsammans. Var också noga med att läsa säkerhetsdatabladen för de kemikalier som används. Vissa ämnen och arbetsuppgifter är förbjudna för gravida. Mer information finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Gravida och ammande arbetstagare”.
Vecka 11–20
Runt vecka 20 börjar bäckenuppluckringen, även kallad foglossning. En del kvinnor får mycket ont medan andra knappt känner av det. Det är en normal process för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut. Det kan vara svårt att gå snabbt eller att lyfta saker eller böja och vrida kroppen. Undvik att lyfta tungt och att stå eller sitta långa perioder i sträck. Efter vecka 12 tar moderkakan över tillförseln av näring och syre till barnet. Gravida ska inte arbeta med maskiner eller fordon som kan ge helkroppsvibrationer eftersom det kan göra att moderkakan lossnar.
Vecka 21–26
Ett foster börjar reagera på ljud utanför magen från vecka 24 i graviditeten. När hörselsnäckan är fullt utvecklad, vilket sker mellan vecka 24 och 26 kan fostret få hörselskador av buller. Gravida bör inte jobba på arbetsplatser där bullret överstiger 80 db (A). Buller kan också ge stress, ökad trötthet och högt blodtryck.
Vecka 26–40
Många blivande mammor är nu tröttare och blir lättare andfådda. Detta beror på att lungorna måste ta upp runt 20 procent mer syre, för att även tillgodose barnets behov. Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.
Skrift för byggsektorn om graviditet
I höst kommer en kostnadsfri skrift om menstruation och graviditet. Den riktar sig till den som jobbar med arbetsmiljö i byggsektorn och laddas ner på prevent.se.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.
-
Studenters arbetsmiljö i fokus
Arbetsmiljöarbete • Stress och bristande stöd är vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland studenter. För att arbetsmiljön ska bli bättre och för att öka delaktigheten har en ny handbok som riktar sig till studerandeskyddsombud tagits fram.
-
Många risker när solceller monteras
Säkerhet • Fack och arbetsgivare jobbar nu tillsammans för att öka säkerheten för dem som monterar solceller, ett arbete som innebär många risker.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så vet du om du behövs på mötet
Möten • Syftet med möten är att de ska vara produktiva. Men allt som oftast kan de upplevas som slöseri med tid.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst – så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.