Så funkar språkstöd på jobbet
Publicerat 12 oktober 2021
Språkrådet har gett ut en vägledning för chefer och anställda som vill stötta dem på arbetsplatsen som inte har svenska som modersmål. Den tar också upp hur flerspråkigheten kan användas som en resurs på arbetsplatsen.
En väl fungerande kommunikation på arbetsplatsen är en av nycklarna till en bra arbetsmiljö och en effektiv verksamhet. Men de språkförbistringar som kan uppstå på en arbetsplats är ofta ett osynligt problem för arbetsgivare och chefer.
– Det är typiskt sådant som kollegor brukar hjälpa till med att lösa på golvet, säger Sofia Tingsell, språkvårdare på Språkrådet.
Ny skrift om flerspråkighet
Hon har tillsammans med forskarna Carla Jonsson och Lotta Olvegård tagit fram skriften "Flerspråkighet i arbete". Den riktar sig till chefer och anställda med goda kunskaper i svenska som vill stötta dem på arbetsplatsen som har svenska som andraspråk. Det kan till exempel handla om att utse språkstödjare på jobbet eller ta fram mallar som kan användas för att skriva brev, rapporter eller andra texter.
– Textmallar är någonting som man som chef eller arbetsgivare kan se till att det finns tillgängligt. Det är också något som man vet att många andra, även förstaspråkstalare, har nytta av.
När man har möten och genomgångar kan man inkludera andraspråkstalare genom att inte bara prata utan även visa text, bilder och förevisa saker och processer. Språkförståelsen underlättas också genom att prata långsammare, förenkla meningsbyggnader, ge exempel och ställa ja- och nejfrågor.
Samtalsämnen på fikarasten
Även under fikarasterna kan man göra det lättare att hänga med i snacket för dem som inte har svenska som modersmål.
– Man kan hitta samtalsämnen som alla har någonting att säga om och inte prata om till exempel barnprogram från 1980-talet, någonting som kräver specifik kulturell kompetens, säger Sofia Tingsell.
På många arbetsplatser har man stor nytta av dem som är flerspråkiga i kontakten med bland annat kunder, patienter eller brukare. Men ändå är arbetsgivarna ofta omedvetna om vilka resurser de har tillgång till, menar Sofia Tingsell.
– Språkkunskaper värderas väldigt lågt trots att alla vet att det är svårt att skaffa sig dem. Ska man lära sig kinesiska eller arabiska, som är två viktiga språk för handel, tar det förmodligen längre tid än det tar att utbilda sig till ingenjör eller ekonom.
Ta fram en språkpolicy
Genom att ta fram en språkpolicy tillsammans med medarbetarna och kartlägga vilka språk som finns och används på en arbetsplats kan arbetsgivaren dra nytta av de språkliga resurserna, menar Sofia Tingsell. Ett exempel som nämns i skriften är ett hotell där personalen har små flaggor på sina namnskyltar för att underlätta för gästerna.
– På hotell är man väldigt van vid flerspråkighet. Där är det mycket så att man vet vem som pratar vad för språk. Om de i receptionen inte kan språket kan man hämta någon i köket, säger Sofia Tingsell.
Stöd till medarbetare med svenska som andraspråk
- Ta fram textmallar för t.ex. brev och rapporter. Det har även de som har svenska som modersmål nytta av.
- Vid möten och presentationer är det bra att inte bara kommunicera muntligt utan även visa bild och text.
- Sänk talhastigheten och förenkla och förtydliga ditt budskap. Betona nyckelord, gör pauser mellan ord och meningar. Lyft fram samtalsämnet tidigt i meningen.
- Kontrollera förståelsen hos den som du talar med genom frågor.
- Använd svenska så att personen får möjlighet att öva på språket. Gå inte över till engelska eller annat språk så fort det uppstår en svårighet.
- Försök välja samtalsämnen på fikarasten som alla kan hänga med på oavsett om man vuxit upp i Sverige eller inte.

Krister Zeidler
Mer om Kompetens
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Fem tips för att lyckas med presentationen
Kompetens • Håll det enkelt, var personlig, lägg till en wow-effekt och öva massor. Det är några av inspirationsföreläsaren Micke Hermanssons råd till den som vill bli bättre på att nå ut med sitt budskap.
-
Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Kompetens • Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Senaste om Tips och råd
-
Skapa en plan för krissituationer
Så gör du • På varje arbetsplats behövs en krisgrupp och en plan för krissituationer. I planen ska det bland annat framgå vilken typ av kriser som kan uppstå hos er och vem som gör vad om något händer. Sju tips.
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Så hanterar du smitaren på jobbet
Arbetsklimat • Smitare, tidsoptimister och martyrer som irriterar och stjäl energi. Vi har alla stött på dem, men det finns sätt att hantera de här besvärliga beteendena.