Så klarar ni värmen på jobbet
Publicerat 18 augusti 2020
Hög värme kan inte bara vara skadligt för hälsan, det ökar också olycksrisken på jobbet. Det går att minska riskerna genom olika praktiska åtgärder. Men undvik bordsfläktar eftersom det kan öka smittspridningen.
Värmestress gör att man blir trött, får svårt att fokusera och i värsta fall att inre organ skadas. Något som kan leda till döden.
– Det är en akut hälsorisk. När man blir varm och omtöcknad får man dessutom svårt att fokusera vilket ökar olycksrisken på jobbet, säger Per Nylén vid Arbetsmiljöverket.
Det är inte bara den faktiska temperaturen som har betydelse för hur vi upplever värme. Även faktorer som luftfuktighet och lufthastighet spelar in.
– Vi har också olika individuella förutsättningar. Kroniskt sjuka och äldre har till exempel svårare att klara värme, säger Per Nylén.
Det är först vid temperaturer över 25 grader och när temperaturen överskrider 20-gradersstrecket både dagtid och nattetid som värmen blir ett problem. Men det beror också på hur fysiskt arbete man har samt hur man är klädd – till exempel om man behöver ha skyddskläder på sig.
– Ett generellt råd till vårdpersonal under coronapandemin är att välja den skyddsutrustning som ger minst värmebelastning men som fortfarande är säker. En heltäckande ansiktsmask i gummimaterial är betydligt varmare än en filtrerande halvmask, säger Ann-Sofie Kero, expert på skyddsutrustning på Arbetsmiljöverket.
Inom brandförsvaret använder man sig av kylvästar, något som också skulle kunna vara ett alternativ för vårdpersonal, enligt Ann-Sofie Kero.
Byggnader i Sverige är i regel inte förberedda på extrem värme. I många hus lagras värmen vilket gör det extra varmt. Därför är det viktigt att försöka minska solinstrålning dagtid och se till att ha ventilation på natten.
– Det är också viktigt att öka vätskeintaget så att man dricker mer än normalt. Om det går tycker jag arbetsgivarna ska tillåta mer informell klädsel, säger Per Nylén.
Däremot rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man undviker fristående bordsfläktar, portabel luftkonditionering och andra kylsystem med fläkt i rum där flera personer har samlats. Särskilt viktig är det att undvika att rikta fläktar mot en grupp människor. Det finns nämligen en teoretisk möjlighet att fläkten blåser runt vätskedroppar med coronavirus i lokalen.
– Men sitter man hemma och jobbar fungerar det utmärkt att ha en bordsfläkt. Man kan också spraya lite vatten på huden med en blomspruta, till exempel när man sitter framför fläkten för att kyla ner ytterligare, säger Per Nylén.
Varmt på jobbet
I Sverige finns inget gränsvärde för arbete i värme om det är solen och utomhustemperaturen som orsakar värmen. Däremot finns ett gränsvärde om värmekällan är maskiner och processer. Det är arbetsgivaren som ska göra en riskbedömning på individnivå av arbete i värme och se till att åtgärder vidtas om det behövs.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Inomhusklimat
-
Musik på jobbet – stämning eller störning?
Arbetsklimat • Vår förmåga att filtrera bort bakgrundsljud på jobbet är individuell. Medan en medarbetare inte registrerar att musik spelas kan en annan knappt fokusera alls.
-
Så spar ni energi utan att försämra inomhusmiljön
Inomhusklimat • Sänk temperaturen och se över ventilationen. Det är några tips på hur man kan göra stora energibesparingar på arbetsplatsen.
-
Så klarar ni värmen på jobbet i sommar
Inomhusklimat • Hög värme kan inte bara vara skadligt för hälsan, det ökar också olycksrisken på jobbet. Det går att minska riskerna genom olika praktiska åtgärder. Men undvik bordsfläktar eftersom det kan öka smittspridningen av covid-19.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.