Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Så får du mer energi på distans

Att behålla energin och engagemanget är en utmaning när distansarbetet fortsätter för många. Men det finns mycket som chefer och medarbetare kan göra och som inte kräver så stora insatser, enligt Caroline Wiklund, coach och stresspedagog på Unionen.

Ofta talar man om hur mellanchefer kan jobba för att skapa teamkänsla och sammanhållning i arbetsgruppen. Men Caroline Wiklund vill slå ett slag för högsta ledningens betydelse i oroliga tider. Hon betonar vikten av att ledningen är synlig och visar empati. Det kan till exempel göras genom att vd skriver återkommande personliga brev till medarbetarna som både kan innehålla egna reflektioner och info om vad som är på gång i organisationen.

– Sträck ut handen – även om det är digitalt och visa att du som vd eller ni som ledningsgrupp är närvarande. Det är lätt hänt att man tappar det, säger Caroline Wiklund. Foto: Unionen

Som mellanchef tycker Caroline Wiklund att man ska satsa på att ge positiv feedback, det vill säga beröm till sina medarbetare.

– Att boosta sina medarbetare genom positiv feedback är så lätt och det fungerar väldigt väl. De flesta mår bra av att känna att de blir sedda. I gruppen kan man boosta varandra genom att var och en får berätta lite om insatser de är nöjda med och saker de jobbar med just nu.

Engagemang i jobbet och energi hänger ihop enligt Caroline Wiklund. Hon vill dela in energi i social, mental och fysisk energi. Social energi handlar om gruppen och där tipsar Caroline Wiklund om att ha regelbundna, digitala träffar som inte bara handlar om jobb.

– Man kan till exempel ha en fikapaus i början av veckan och gå laget runt. Alla får berätta hur man mår just nu och hur man har det.

När det gäller mental energi är det viktigt att planera in tid för reflektion då man får tillfälle att rensa hjärnan och andas. Chefen behöver fundera kring hur hen på bästa sätt kan stötta och peppa medarbetarna i denna speciella situation.

– Chefen kanske inte måste vara superlösaren just nu utan istället visa sig mänsklig och vara ärlig med att allt inte är glasklart. Chefen kan också bidra genom att dela med sig av egna erfarenheter och saker som känns jobbiga med hemarbetet till exempel. Det gör något med gruppens trygghet och tillit när chefen visar mänsklighet, säger Caroline Wiklund.

För att behålla orken och den fysiska energin har Caroline Wiklund ett lite annorlunda tips.

– Var lite som Skalman och använd din inre mat- och sovklocka. Ät inte en knäckemacka vid datorn utan ta pauser. Många spar restid just nu. Se till att använda den tiden till stärkande aktiviteter som att vara ute i naturen.

TIPS:

Öka energin och motivationen på distans

  • Se till att ha kul tillsammans! Tips på aktivitet – bjud på era värsta distansmötesgrodor. Till exempel glömma ljudet på, eller ett barn som "springer" in i mötet.
  • Allt måste inte handla om jobb. Ring en kollega bara för att prata lite och kolla läget.
  • Gör som Skalman och skaffa en mat- och sovklocka! Ta regelbundna pauser och ordentlig lunch fast du jobbar hemma.
  • Gå till och från jobbet fast du jobbar hemma. Använd tiden du sparar i restid och ta dig ut i naturen.
  • Tipsa varandra om de bästa ergonomiska lösningarna på hemmakontoret.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Tips och råd