Så får du mer energi på distans
Publicerat 21 september 2020
Att behålla energin och engagemanget är en utmaning när distansarbetet fortsätter för många. Men det finns mycket som chefer och medarbetare kan göra och som inte kräver så stora insatser, enligt Caroline Wiklund, coach och stresspedagog på Unionen.
Ofta talar man om hur mellanchefer kan jobba för att skapa teamkänsla och sammanhållning i arbetsgruppen. Men Caroline Wiklund vill slå ett slag för högsta ledningens betydelse i oroliga tider. Hon betonar vikten av att ledningen är synlig och visar empati. Det kan till exempel göras genom att vd skriver återkommande personliga brev till medarbetarna som både kan innehålla egna reflektioner och info om vad som är på gång i organisationen.
– Sträck ut handen – även om det är digitalt och visa att du som vd eller ni som ledningsgrupp är närvarande. Det är lätt hänt att man tappar det, säger Caroline Wiklund.
Som mellanchef tycker Caroline Wiklund att man ska satsa på att ge positiv feedback, det vill säga beröm till sina medarbetare.
– Att boosta sina medarbetare genom positiv feedback är så lätt och det fungerar väldigt väl. De flesta mår bra av att känna att de blir sedda. I gruppen kan man boosta varandra genom att var och en får berätta lite om insatser de är nöjda med och saker de jobbar med just nu.
Engagemang i jobbet och energi hänger ihop enligt Caroline Wiklund. Hon vill dela in energi i social, mental och fysisk energi. Social energi handlar om gruppen och där tipsar Caroline Wiklund om att ha regelbundna, digitala träffar som inte bara handlar om jobb.
– Man kan till exempel ha en fikapaus i början av veckan och gå laget runt. Alla får berätta hur man mår just nu och hur man har det.
När det gäller mental energi är det viktigt att planera in tid för reflektion då man får tillfälle att rensa hjärnan och andas. Chefen behöver fundera kring hur hen på bästa sätt kan stötta och peppa medarbetarna i denna speciella situation.
– Chefen kanske inte måste vara superlösaren just nu utan istället visa sig mänsklig och vara ärlig med att allt inte är glasklart. Chefen kan också bidra genom att dela med sig av egna erfarenheter och saker som känns jobbiga med hemarbetet till exempel. Det gör något med gruppens trygghet och tillit när chefen visar mänsklighet, säger Caroline Wiklund.
För att behålla orken och den fysiska energin har Caroline Wiklund ett lite annorlunda tips.
– Var lite som Skalman och använd din inre mat- och sovklocka. Ät inte en knäckemacka vid datorn utan ta pauser. Många spar restid just nu. Se till att använda den tiden till stärkande aktiviteter som att vara ute i naturen.
Öka energin och motivationen på distans
- Se till att ha kul tillsammans! Tips på aktivitet – bjud på era värsta distansmötesgrodor. Till exempel glömma ljudet på, eller ett barn som "springer" in i mötet.
- Allt måste inte handla om jobb. Ring en kollega bara för att prata lite och kolla läget.
- Gör som Skalman och skaffa en mat- och sovklocka! Ta regelbundna pauser och ordentlig lunch fast du jobbar hemma.
- Gå till och från jobbet fast du jobbar hemma. Använd tiden du sparar i restid och ta dig ut i naturen.
- Tipsa varandra om de bästa ergonomiska lösningarna på hemmakontoret.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Fyra steg – så blir träningen en vana
Må bra • Skaffa ett gymkort är enkelt, men att behålla den nya träningsvanan kan vara utmanande. Lyckligtvis finns det knep att hämta från psykologiforskningen.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Sex steg för att bota telefonskräck
Må bra • Mer än var tredje svensk känner obehag för att prata i telefon. Samtidigt visar forskning att vi mår bättre av att prata med varandra än att skriva.
-
Vald till skyddsombud? Grattis!
Skyddsombud • Har du precis blivit vald till skyddsombud? Grattis, då har du en spännande och lärorik resa framför dig. Så här kommer du i gång med ditt nya uppdrag.