
Bild: Istockphoto
Ljud som stör
Publicerat 3 september 2019
Var fjärde anställd är utsatt för buller. Men vad händer egentligen i kroppen och hur kan man bäst minska ljuden som stör?
Sämre sömn
En bullrig arbetsmiljö fungerar som en stressor som aktiverar det autonoma nervsystemet och det hormonella systemet. Kroppen utsöndrar högre nivåer av stresshormonet kortisol vilket i sin tur kan ge högt blodtryck, sämre immunförsvar och sämre sömnkvalitet. (Källa: Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet)
80 decibel A
Det är insatsvärde för maximal ljudexponering under åtta timmar, enligt Arbetsmiljöverket. På arbetsplatser där tanken är att det ska gå att föra samtal obesvärat ska bakgrundsbullernivån inte överstiga 40 dbA.
71 procent
Så många förskolelärare uppger att de är så ljudtrötta efter arbetsdagens slut att de inte ens orkar lyssna på radio, enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Prat stör mer än babbel
Mänsligt tal är det som stör koncentrationen mest i kontorslandskapet. Allra mest störande är konversationer där det går att utskilja vad som sägs.
– Om man inte förstår någonting, om många människor pratar samtidigt så att det bara blir babbel, då störs man inte lika mycket som när det bara är en eller några få personer som pratar, säger Marijke Keus van de Poll, forskare vid Högskolan i Gävle.
Hur mäter man buller?
Arbetsmiljöverket har tagit fram en kostnadsfri app som mäter buller via mobiltelefonens inbyggda mikrofon. Appen fungerar för ljudnivåer mellan cirka 40 och 100 dBA. När man mäter ska man hålla telefonen en bit ifrån sig och rikta mikrofonen mot ljudkällan. Om din mätning visar på höga värden bör du ta hjälp av ett proffs för att göra en mer exakt mätning under längre tid.
Så minskar du bullret
- Välj en tystare arbetsmetod
- Köp så tyst arbetsutrustning som möjligt
- Sätt in skärmar eller kapsla in bullret
- Sätt upp ljudabsorbenter
- Skilj bullrig och tyst verksamhet åt
- Växla mellan bullriga och tysta arbetsuppgifter
Visste du att? Lösningsmedel eller smärtstillande läkemedel i kombination med buller ökar risken för hörselnedsättning. (Källa: Karolinska Institutet)

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Buller
-
Arbetsmiljöförbättringar även bra för klimatet
Buller • Kan sjöfartens klimatomställning även förbättra arbetsmiljön ombord? Den frågan ställer sig nu forskare i ett nytt projekt som ska undersöka buller och vibrationer på fartyg.
-
Ny forskning om kvinnors arbete i bullriga miljöer
Buller • Ljudkänslighet och ljudtrötthet är vanligt förekommande bland kvinnor som jobbar på förskolor. Hur deras arbetsförmåga påverkas och hur de hanterar buller på arbetsplatsen ska ny forskning ta reda på.
-
Många lider av okänd ljudintolerans
Buller • Nio procent av alla svenskar lider av ljudintolerans. Vanliga kontorsljud, som de flesta knappt registrerar, kan upplevas som mycket störande. Det visar ny forskning från Umeå universitet.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så ska du tänka om du blivit uppsagd
Kompetens • Att förlora jobbet kan skapa oro, men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Här får du tips på hur du kommer vidare i karriären.
-
Expertens tips: Så lyckas ni med digitaliseringen
Digitalisering • Digitaliseringen i arbetslivet gör att vi kan använda vår tid och våra resurser smartare – om den utförs på rätt sätt. Här är tipsen för att lyckas.
-
Tips för en grönare arbetsplats
Arbetsmiljöarbete • Det finns mycket ni som företag kan kan göra för att minska er klimatpåverkan. Här kommer några tips.