Utsatta yrkesgrupper lär sig hantera hat och hot
Publicerat 16 januari 2018
Journalister, bibliotekarier och andra yrkesgrupper som utsätts för hot och trakasserier påverkas ofta i sitt arbete och vardagsliv. Men genom att lära sig att hantera hotfulla situationer på ett strukturerat sätt går det att begränsa de negativa effekterna.
"Hantera agera" är en utbildningsverksamhet som lär ut hur man hanterar hotfulla situationer på arbetsplatsen. Bakom utbildningen står Philippa Borgh, med erfarenhet som psykolog inom polisen, och Johannes Jakobsson, journalist som arbetat på bland annat Expo, Efterlyst och Veckans brott.
– Man hanterar ofta de här tunga frågorna med larm och olika typer av skydd, men man glömmer ibland människan och vad du som person kan göra om en hotfull situation uppstår, säger Johannes Jakobsson.
Deltagarna i utbildningen får bland annat lära sig att göra riskanalyser utifrån en modell som används av polisen. Genom att analysera om en person vågar, vill och kan genomföra ett hot går det avgöra hur allvarligt hotet egentligen är.
– Om du som journalist får väldigt mycket näthat kan du göra en våga-vilja-kunna-analys. Då kan du bortse från väldigt mycket av det du får ta emot. Då avdramatiserar du situationen i stället för att uppfatta hela vardagen som hotfull.
Deltagarna får också lära sig om copingstrategier, konflikthantering och träna på olika samtalsmetoder för att reducera en konflikt.
– Genom att uttrycka dig på olika sätt kan du få en annan reaktion och styra samtalet åt ett annat håll eller minska upptrappningen i en hotfull situation, säger Johannes Jakobsson.
Utbildningen riktar sig till journalister, bibliotekarier och politiker. Journalister blir huvudsakligen trakasserade och hotade via digitala medier. För bibliotekarier är det annorlunda. Där sker konflikterna oftast direkt på arbetsplatsen.
– Men i grund och botten reagerar du på samma sätt ställd inför hot. Det är grundläggande reaktioner med rädsla och hur det här påverkar dig över tid. Det som är annorlunda är att det är en fysisk miljö. Då får man tänka lite mer på hur omgivningen ser ut, var du har din närmaste kollega och vart du kan vända dig för att få hjälp.
I slutet av januari ska Johannes Jakobsson och Philippa Borgh ge en utbildning för bibliotekspersonal och chefer i samarbete med DIK-förbundet. I höstas kom förbundet med en rapport som visar att hot och våld blivit vanligare på folkbiblioteken.
Krister Zeidler
Mer om Hot och våld
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.